Bajnai szerint az ország jól kihasználja az uniós forrásokat - a nap hírei

Infostart
2008. június 29. 19:39
A gazdasági miniszter szerint Magyarország jól teljesít az uniós források lehívása terén. A köztársasági elnök elfogadottá tenné a kulturális nemzet fogalmát. Zsolnay-kiállítás nyílik kedden Brüsszelben. A nap hírei 2008. június 29-én, vasárnap.

A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter szerint Magyarország jól teljesít az uniós források lehívása terén. Bajnai Gordon a Magyar Polgármesterek VII. Világtalálkozójának első napján emlékeztetett arra: az idén az összes rendelkezésre álló pénz 93 százalékát már le tudta hívni az ország. Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere ezzel szemben úgy vélte: Magyarország igyekszik túlteljesíteni az unió normaelvárásait, és ez lehetetlen feladatok elé állítja az önkormányzatokat, amelyek mára a működőképesség határához jutottak. Hozzátette: a kormány mind több feladatot hárít a helyhatóságokra, miközben a finanszírozáshoz szükséges pénzeket folyamatosan megvonja. A Magyar Polgármesterek VII. Világtalálkozójának megnyitóján Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke úgy fogalmazott: az Európai Unió lehetőséget ad a magyar nemzeti kultúra képviseletére, és ebben a polgármesterek fontos szerepet játszanak, mert a 21. században felértékelődött az önkormányzatiság gondolata.

Keddtől kizárólag elektronikus úton lehet cégeket bejegyezni. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közölte: az elektronikus nyomtatvány-kitöltő program automatikusan telepíti magát, az alkalmazás nem igényel informatikai felkészültséget. A tárca ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az új nyomtatványok csak július 1-jétől használhatók, mivel tartalmuk az akkortól hatályos jogszabályoknak felel meg. Az Országgyűlés tavaly döntött a módosításról. A kormány 60 millió forinttal támogatta a kizárólagos elektronikus cégeljárás bevezetését, ebből finanszírozták a cégbíróságok technikai fejlesztéseit.

A köztársasági elnök szerint elfogadottá kell tenni a kulturális nemzet fogalmát, hiszen minden kisebbségnek jár a támogatás. Sólyom László azután beszélt erről, hogy a nyugat-szibériai Hanti-Manszijszkban véget ért a finnugor népek V. világkongresszusa. Az államalkotó három finnugor nemzet államfője, a finn, az észt és a magyar elnök felavatta a barátság fáját; a város központjában álló, fémből készült, fa alakú alkotás minden ága egy-egy finnugor népet, népcsoportot jelképez. A magyar és az észt államfő korábban koszorút helyezett el és gyertyát gyújtott Hanti-Manszijszkban a politikai megtorló intézkedések áldozatainak emlékművénél.

Veszprémben a holokauszt áldozataira emlékeztek; a környék zsidó lakosságát - több mint 4000 embert - 64 évvel ezelőtt hurcolták el a gettókba. A helyi zsidó hitközség által szervezett megemlékezésen gyászistentiszteletet tartottak Verő Tamás főrabbi vezetésével és Biczó Tamás kántor közreműködésével.

Zsolnay-kiállítás nyílik kedden Brüsszelben De Blasio Antonio magyar néppárti európai parlamenti képviselő kezdeményezésére. A tárlat megnyitóján a Pécsi Balett bemutatóját is élvezheti a közönség, majd hagyományos magyar borokat szolgálnak fel. A szervezők célja, hogy az unió központjában jobban megismerjék Pécset, Európa egyik 2010-es kulturális fővárosát.

Zimbabwéban a hivatalos adatok szerint Robert Mugabe jelenlegi államfő nyerte az elnökválasztást - jelentették be a helyi hatóságok. A végeredmény előre tudható volt, hiszen az államot 28 éve irányító elnök volt az egyedüli induló. A másik jelölt, az ellenzéki Morgan Tsvangirai a politikai megfélemlítésre hivatkozva lépett vissza a megmérettetéstől. A Human Rights Watch nevű nemzetközi jogvédő szervezet bejelentette: büntetőintézkedéseket szorgalmaz az Afrikai Unió tagállamainál, George Bush amerikai elnök pedig - az általa jóváhagyott újabbakon túl - várhatóan az ENSZ-ben is szankciókat fog kezdeményezni Zimbabwe ellen.

Több határátkelőt nyitott meg Izrael a Gázai övezettel szomszédos határán, miután befejeződtek a tűzszüneti megállapodást is veszélyeztető palesztin rakétatámadások. A zsidó állam katonai szóvivője azt mondta: újra működik a szúfai, a nahal ozi és az erezi átkelőhely. Izrael másfél hete zárta le a határátkelőket, miután az Iszlám Dzsihád nevű radikális palesztin szervezet rakétatámadást hajtott végre.

XVI. Benedek pápa és I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is a keresztény egységre szólított fel a Szent Péter-bazilikában, Szent Péter és Pál ünnepén. A katolikus egyházfő azt mondta: bár sok a nézetkülönbség, az ortodoxokkal történt ezeréves szakadás begyógyítását pápasága egyik elsődleges céljának tartja.