Olcsóbb autókat hozhat az erős forint

Infostart
2008. június 28. 14:16
A Magyarországon közlekedő külföldi, főként szlovák rendszámú autók ügyét nem rendőrségi, hanem gazdasági kérdésként kell kezelni - jelentette ki a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Gablini Gábor közölte: már korábban javasolták a Pénzügyminisztériumnak, hogy módosuljon a szabályozás, ma ugyanis sokan külföldön, ottani rendszámmal vásárolnak autót, mert így jobban járnak.

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke emlékeztetett arra, hogy az Európai Unióban az áruk szabadon mozoghatnak, ezért az államoknak olyan szabályokat érdemes alkotniuk, amelyek a saját országban történő vásárlásra ösztönöznek. Szerinte a jelenlegi helyzet hasonló az ausztriai bevásárló turizmus időszakához, amin a magyar állam sokat veszített.

Gablini Gábor kifejtette: a regisztrációs adó szükséges rossz, de ésszerű korlátokat kell meghatározni, mert ha ezt túllépik, az emberek máshol veszik meg az autókat, így az államkassza elesik a bevételtől, és a hazai márkakereskedések is rosszul járnak.

A Gémosz azt javasolja, hogy a regisztrációs adó maximális összegét a jelenlegi 3,2 millióról 1,5 millió forintra mérsékeljék, mert ezen a szinten már okafogyottá válik a külföldi vásárlás.

Sávos Lajos, az Aréna másik vendége, a gépjárműimportőr Emil Frey Kft. elnöke megjegyezte: egyre több autó fut külföldi rendszámmal, amely súlyos csapást jelent a márkakereskedők számára, akik közül sokan felhagynak az üzlettel.

Ezt megerősítette Gablini Gábor is, hozzátéve: Magyarországon nagyon kemény versenyhelyzet van az autókereskedelemben, az árrések mind a márkakereskedőknél, mind az importőröknél a nullához közelítenek, a szektor jövedelemtermelő képessége időnként negatívba fordul. Ha ez nem változik meg, megszűnhet a stabil, magas színvonalú kereskedelmi háttér.

A Gémosz elnöke szerint az erős forint csak minimális javulást hozott ezen a téren.

Sávos Lajos ezzel kapcsolatban megjegyezte: ha a forinterősödés tartós lesz, akkor erre biztosan reagálnak, azaz végeredményben lehet szó árcsökkentésről.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A külföldi rendszámú autókról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Az erõs forint hatásáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást