Szellemkerékpárok emlékeztetnek a halálos balesetekre - képgaléria

Infostart
2008. június 27. 13:47
"Már nem teker tovább" - ez a felirat jelent meg fehér kerékpárokon Budapest több olyan kereszteződésében, ahol halálos biciklis balesetek történtek. Halász Áron, a Magyar Kerékpáros Klub tagja azt mondta az InfoRádiónak, hogy úgynevezett "szellemkerékpárt" csak akkor helyeznek ki, ha a biciklista vétlen volt a balesetben.

A Tököli út és a Stefánia út sarkán tavaly októberben állítottak szellembiciklit. A Kőbányai út és a Horog utca kereszteződésébe is, és a 22. kerületi Bartók Béla út és Balatoni út sarkán is kihelyeztek egy kerékpárt májusban - mondta el Halász Áron az InfoRádiónak. Hozzátette: olyan hírek jutottak a fülébe, hogy az utóbbit ellopták.

A szellembicikli állítása régi hagyomány nemzetközi bringás körökben. Budapesten már volt egy az Ág utcában, valamint a Kőbányai út és a Könyves Kálmán körút kereszteződésénél is - fejtette ki a Magyar Kerékpáros Klub tagja.

Amikor gyerek volt az áldozat, gyerekbiciklit állítottak ki. "Mindig csak halálos eseteknél állítunk mementót, és csak akkor, ha a bringás ártatlan volt a balesetben" - mutatott rá Halász Áron.

A riporter felvetésére, hogy a Stefánia úton a bicikli az úton haladt, és egy amúgy szabályosan jobbra kanyarodó teherautó ütötte el, Halász Áron azt válaszolta: a biciklis a járdára festett kerékpárúton haladt, párhuzamosan a teherautóval.

A járdára festett kerékpárutak nagy hátránya, mint itt is, hogy nem lehet látni, ha jön egy biciklista. Az autósok nem is számítanak rá, hogy hirtelen előbukkan a semmiből egy nem éppen lassú kerékpáros - fejtette ki.

Itt is ez történt, a teherautó hátsó kerekei alá került a bringás - mondta el Halász Áron, aki szerint ez valószínűsíti, hogy a teherautó túl gyorsan hajtott be a kereszteződésbe.

Elsősorban az úttervezők felelőssége, hogy milyen kerékpárutakat hagynak jóvá - vélekedett a biciklista. De az autósoknak és a kerékpárosoknak is figyelniük kellene egymásra. A szellembiciklik fölállításának üzenete, hogy a kerékpárosok figyeljenek oda, mert mindenképp ők húzzák a rövidebbet - mutatott rá Halász Áron.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást