Miért kap kevesebb fizetést egy tanító, mint egy tanár?

Infostart
2008. június 27. 13:28
Az egyetemet végzett pályakezdő pedagógusok 12 ezer forinttal több bérpótlékot kapnak, mint azok, akik csak főiskolai diplomát szereztek. Erről állapodott meg az Oktatási és Kulturális Minisztérium néhány közoktatási szakszervezettel. Az InfoRádió ezzel összefüggésben arra keresi a választ, hogy miért kapnak kevesebb pénzt a tanítók, mint a tanárok, miközben egyikük sem ért a másik szakterületéhez, ráadásul tanítóként a főiskolai diploma a legmagasabb megszerezhető végzettség.

Miért kapnak magasabb bérpótlékot az egyetemet végzett pályakezdő pedagógusok, mint főiskolával rendelkezők? Hiszen az alsó tagozatos tanítókat csak főiskolán képzik, és munkájukat nem tudná ellátni egy egyetemi diplomával rendelkező tanár.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az InfoRádió kérdésére csak azt tudta mondani, hogy azért ez a rendszer, mert ez a rendszer. Ezenkívül a belső bérfeszültségektől is tartottak, amikor hozzájárultak a végzettség szerinti differenciáláshoz.

Elmondta azt is, hogy a közalkalmazotti bérrendszer az iskolai végzettség szerint differenciálja a béreket, valamint az életkor szerint. A pótlékokat úgy határozták meg, hogy egy pályakezdő ne kereshessen többet, mint idősebb kollégája.

Árok Antal hozzátette: a tanítói diploma akkor kap ugyanakkora megbecsülést, mint a tanári, ha egységes lesz a képzés. A régi képzési rendszer átalakítása ugyanis folyamatban van - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást