Javaslat a segélyezési rendszer átalakítására - a nap hírei

Infostart
2008. június 27. 20:44
Hárompontos javaslatcsomagot készít a kormány a segélyezési rendszer átalakítására. Nem találtak műszaki hibára utaló nyomot a Fehérgyarmatnál lezuhant repülő feketedobozát vizsgáló szakértők.Amerikai szakemberek szerint a Mars talaja tartalmaz az élethez szükséges alkotóelemeket. A nap legfontosabb hírei.

Hárompontos javaslatcsomagot készít a kormány a segélyezési rendszer átalakítására - jelentette be a miniszterelnök a kabinet és az MSZP-frakció dobogókői tanácskozása után. Gyurcsány Ferenc - aki a szocialisták elnöke is - elmondta: az elképzelések alapján érdekeltté tennék az önkormányzatokat abban, hogy a rendelkezésre álló forrásokat segélyezés helyett közmunkaprogramokra fordítsák, és növelnék a különbséget a minimálbér, illetve a segély legmagasabb összege között. Hangsúlyozta: a harmadik javaslat szerint a fiatal munkanélküliek csak akkor kaphatnának segélyt, ha képzésen vesznek részt. A kormányfő hozzátette: a részleteket nyáron kidolgozzák, így az őszi parlamenti ülésszakra már konkrét indítványt készítenek. Szólt arról is, hogy az adórendszer egyszerűsítésének a kedvezmények átalakítása az egyik legfontosabb feltétele. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a teljes adórendszer átalakítására van szükség úgy, hogy az adóterhelés csökkenése mellett a szociális biztonság is megmaradjon. Közölte: a jelenlegi helyzetben adócsökkentésre 400 milliárd forintot tud szánni a kormány.

Az Advertum Kft. részére nyújtott kormányzati kezességvállalás Állami Számvevőszéki vizsgálatát kezdeményezte az Országgyűlés kulturális és sportbizottsága. A testület - amelynek ülésén a szocialista képviselők nem vettek részt - meghallgatta az ügyben Keller László pénzügyminisztériumi államtitkárt, majd 9 fideszes szavazattal egy szabad demokrata ellenében határozott az 5,2 milliárd forintos kormányzati kezességvállalásról. A bizottság egy másik döntést is hozott; abban a határozatban felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza a kezességvállalást, és kezdeményezzen tárgyalást a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga tartozásairól az érintettekkel.

Budapesten megkezdődött a Közraktárak területén kialakítandó kulturális, turisztikai és szórakoztató központ építése. A főpolgármester azt mondta: a tervek szerint az új ferencvárosi multifunkcionális épületegyüttes 2010 nyarára készülhet el, mintegy 8 milliárd forintból. Demszky Gábor hozzátette: a Közraktárak 40 százalékát elbontják, a Fővám teret pedig kibővítik, ami a város felőli közlekedést segíti elő. A Közraktárak hasznosítására 2007 tavaszán írt ki pályázatot a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat.

Nem talált a gép rendellenes működésére utaló nyomot a Fehérgyarmatnál lezuhant repülő feketedobozát vizsgáló bizottság. A Közlekedésbiztonsági Szervezet közölte: a szakemberek folytatják a roncs vizsgálatát, és elemzik a repülés előkészítését, valamint végrehajtását. A magyar honvédség L-39-es típusú Albatros kiképzőgépe egy hete zuhant le; a balesetben mindkét pilóta életét vesztette. Az akkor ismertetett elsődleges adatok szerint a pilóták nem tervezett és rendkívül kockázatos manővert hajtottak végre a géppel.

Hat mentőirányító központját szünteti meg a nyáron az Országos Mentőszolgálat - erősítette meg a Magyar Nemzet című napilap információit a szervezet szóvivője. Győrfi Pál az InfoRádióban azt mondta: az intézkedés része a központosítást célzó, 2 évvel ezelőtt elkezdett átalakításoknak. Az érintett 60 dolgozó többsége irányítóként vagy kivonuló mentőként továbbra is a szolgálat alkalmazottja marad.

Intézkedéseket sürget a meggytermelők helyzetének rendezésére a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Jakab István, a szervezet elnöke elmondta: tarthatatlan, hogy a feldolgozók a megtermelt gyümölcsöt gyakorlatilag csak az önköltség feléért kívánják átvenni. Közben Budai Bernadett kormányszóvivő jelezte: az agrártárca a jövő héten egyeztet a meggytermelőkkel és a felvásárlókkal a gyümölcsárakról.

Sátoraljaújhelyen több mint félmilliárd forint kárt okozott a csütörtök éjjeli vihar - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei város polgármestere. Szamosvölgyi Péter hozzátette: az önkormányzat gyorssegélyben részesítette a károsultakat. Sátoraljaújhelyen 47 embernek kellett kiköltöznie ideiglenesen otthonából a vihar okozta pusztítás miatt, 200 lakóház megrongálódott és jelentős károk keletkeztek a közterületeken is.

Július 4-én, Brüsszelben kezdődik meg az Oroszország és az Európai Unió közötti új partnerségi alapszerződésről szóló tárgyalások első fordulója - jelentették be a Hanti-Manszijszkban tartott orosz-uniós csúcstalálkozón. Dmitrij Medvegyev orosz elnök azt mondta: a szerződésnek eszközzé kell válnia a tényleges közeledéshez az egyenjogúság, az érdekek kölcsönös tisztelete és a biztonsági problémák azonos megközelítésének elvei alapján.

Amerikai szakemberek szerint a Mars talaja tartalmaz az élethez szükséges alkotóelemeket. A kutatók a Phoenix-szonda által vett minta első elemzéseire hivatkozva azt közölték, hogy a talaj kémhatása 8 és 9 között van, vagyis a vártnál lúgosabb, és magnézium, nátrium, kálium, valamint klór található benne. Az előzetes vizsgálatok alapján a szakértők nem állítják, hogy valóban megtalálható valamilyen élet a Marson, azt viszont igen, hogy a talaj eddig megismert tulajdonságai kedveznek az élet kialakulásának.