Hétfőtől sztrájkolnak a postai kézbesítők

InfoRádió / MTI
2008. június 27. 13:27
Június 30-ától határozatlan idejű sztrájkot hirdetett a Kézbesítők Szakszervezete. A munkabeszüntetéshez csatlakozó kézbesítők ez idő alatt a munkaköri leírásukban szereplő klasszikus kézbesítői feladatukat ellátják, viszont nem foglalkoznak értékesítési, címközvetítési és ajánlási tevékenységgel.

Tomecskó Tamás, a Magyar Posta Zrt. szóvivője az MTI-nek elmondta, a munkáltató nem minősíti sztrájknak a szakszervezeti akciót, a postai szolgáltatás folyamatos és zavartalan lesz. A kézbesítők június 30-án hétfőn is felveszik a munkát, ugyanúgy viszik a leveleket, nyugdíjakat, utalványokat, csomagokat, mint a többi napon.

A szóvivő elmondta, hogy a postások értékesítési, címközvetítési és ajánlási tevékenysége alatt azt értik, hogy a kézbesítők is részt vesznek a posta nem kifejezetten postai szolgáltatásainak és termékeinek terjesztésében. Így például felhívhatják az ügyfelek figyelmét arra, hogy a postán is lehet biztosítást kötni, árusíthatnak sorsjegyeket stb.

Tusz Ferenc, a Kézbesítők Szakszervezete elnöke az MTI-nek elmondta: azért választották a nyomásgyakorlásnak ezt az eszközét, mert nem vezettek eredményre a korábban az értékesítési tevékenység végzéséről megkezdett tárgyalások. A szakszervezet elnöke szerint a munkáltató az értékesítési tevékenységgel olyan feladatot ró a kézbesítőkre, amelyet nem tudnak ellátni.

Tomecskó Tamás elmondta, hogy hétfőn a cégnél működő valamennyi szakszervezettel egyeztet a Magyar Posta ebben a kérdéskörben.

A szakszervezet elnöke az MTI érdeklődésére közölte, hogy nem publikus a szakszervezeti létszámuk. Nem mondta meg azt sem, hányan csatlakoztak a felhíváshoz.

A Magyar Postánál a legutóbbi bérmegállapodás aláírásakor összesen 9 munkavállalói érdekképviselet működött, közülük két reprezentatív szervezet, a Postás Szakszervezet és a Postások Független Szakszervezete. A Kézbesítők Szakszervezetének az MTI értesülése szerint valamivel több, mint 300 tagja van.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Tusz Ferenc
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást