Pokorni: Minél hamarabb vissza kell adni a döntés jogát a választóknak

Infostart
2008. június 26. 07:48
Minél hamarabb előrehozott választásokat kellene tartani - mondta a Fidesz alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Pokorni Zoltán hozzátette: szerinte Fodor Gábornak jelenleg a párbeszéd és az egyeztetések folytatása nem eszköze, hanem végcélja.

Minél hamarabb előrehozott választásokat kellene tartani, visszaadva a döntés jogát a választópolgároknak, azért, hogy egy hiteles, legitimációval rendelkező kormány irányíthassa az ország ügyeit - mondta a Fidesz elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Pokorni Zoltán hozzátette: időhúzásnak érzi, hogy Fodor Gábor, a Szabad Demokraták Szövetsége elnöke párbeszédet folytat a Fidesszel és az MSZP-vel. "A párbeszéd nem eszköz, hanem egyfajta végcél számára, nem akar ezzel különösebben elérni semmit, ezt az állapotot akarja fenntartani" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

A Fidesz alelnöke szerint az SZDSZ-nek az lenne az érdeke, hogy megszólítsa a szavazókat, akik március 9-én három nemmel voksoltak, nem pedig az, hogy folytatódjon a mostani lassú, a pártot a jelentéktelenségbe vivő erózió. Ha a szabad demokraták csupán e 600 ezer ember felét maguk mellé tudnák állítani, akkor is több támogatójuk lenne, mint most - jegyezte meg Pokorni Zoltán.

A politikus úgy véli: Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek is érdeke lehet, hogy előrehozott választások legyenek, de csak abban az esetben, ha már felfogta, hogy nem az ország irányítása a tét. Azt már nem tudja megtartani, a pártja vezetését azonban még igen - mondta Pokorni Zoltán.

A Fidesz alelnöke megjegyezte: a miniszterelnök kalandvágyó személyiségét ismerve nem lehetetlen, hogy Gyurcsány Ferenc viszi el pártját a megmérettetésig.

Nem való

A tankötelezettség nem járhat reklámnézési kötelezettséggel - mondta a Fidesz alelnöke annak kapcsán, hogy a reklámtörvény legutóbbi módosítása után az iskolákban is közzétehetnek közvetlen reklámokat. Pokorni Zoltán hozzátette: nagy a kísértés, hiszen sok iskola pénzhiánnyal küzd.

A fiatalok komoly fogyasztók, rajtuk keresztül a szülőket is könnyebb "megvágni", éppen ezért tiltotta ki a Fidesz a kereskedelmi hirdetéseket az iskolák falai közül - hangsúlyozta a politikus.

Jó, ha az iskolában megértetik a diákokkal, hogy miről szólnak a reklámok, és megtanítja a helyén kezelni azokat - ismerte el Pokorni Zoltán, hozzáfűzve: a gyerekeknek ne kelljen az egész tanévben a különböző cégek hirdetéseit, logóit, termékeit nézniük.

Az iskolát védeni kell, hogy a világunkban uralkodó "fogyaszd, vedd el, szerezd meg" értékrend mellett lehessen más is a gyerekek fejében - magyarázta a Fidesz alelnöke.

A politikus hozzátette: az 1999-ben megszületett szabályozás felállításával tűrhető állapotot sikerült elérni és garantálni az iskolákban. "Nem látom okát, hogy miért kéne lazítani, és miért kéne szabadabban beengedni a reklámokat az óvodákba, az iskolákba és a középiskolákba" - közölte Pokorni Zoltán.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Pokorni Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Pokorni Zoltán
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást