Fogalmunk sincs a KRESZ új szabályairól

Infostart
2008. június 26. 06:45
Érdemes lenne felülvizsgálni a jogosítvánnyal rendelkezők gépjárművezetői tudását - vetette fel kedden Kondorosi Ferenc. A Magyar Autósiskolák Szövetségének alelnöke, Sipos József egyetért a kormánybiztossal. Õ elsősorban a kezdő vezetői engedélyek megszerzésének feltételeit szigorítaná.

Az Európai Autósiskolák Szövetsége szorgalmazza, hogy több lépcsőben lehessen csak megszerezni a vezetői engedélyt - mondja Sipos József. Ez a Magyar Autósiskolák Szövetségének alelnöke szerint nem feltétlenül azt jelentené, hogy időről időre meg kell védeni a vezetői engedélyünket.
Szerintük inkább a kezdő vezetői engedély szabályozását kellene megváltoztatni. Jelenleg ugyanis két év elteltével automatikusan rendes vezetői engedélynek minősül át a kezdő jogosítvány.

Sipos József elmondta: az alapképzés mellett kötelezővé lehetne tenni a speciális képzéseken való részvételt. Lehetne tanítani a csúszós úton való vezetést, autópályás- és éjszakai vezetést, vagy épp a GPS használatát. A képzések után közölnék a résztvevőkkel: kell-e még gyakorolniuk valamit, vagy megkaphatják a végleges jogosítványt.

Szükséges lenne például a megismertetni az autósokat a közlekedési szabályok változásaival - jelezte az alelnök, aki több konkrét példát is hozott arra, milyen újításokat nem ismernek az autósok.

A gyakori szabálytalanságok között szerepel, hogy indexelünk, mikor belépünk a körforgalomba, holott nem kellene. Ellenben kilépéskor, amikor viszont szükség lenne rá, nem használjuk az irányjelzőt.

Nem tudjuk, hogy a kapaszkodósáv használata sebességkorlátozáshoz van kötve, és fogalmunk sincs a különböző járművek kötelező kivilágítási rendszeréről. Nem ismerjük a gyalogosátkelőkre vonatkozó szabályozást sem, végül pedig fölöslegesen adunk mindenhol elsőbbséget a villamosoknak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást