Sok SZDSZ-esnek nem tetszik a párton belüli pozícióharc

Infostart
2008. június 25. 15:54
Bár Kóka János szerint lezártnak kell tekinteni az SZDSZ személyi kérdéseit, az InfoRádió úgy tudja, további tárgyalások várhatóak még a frakcióvezető és Fodor Gábor pártelnök között. A szabad demokrata képviselők mindeközben nyugtalankodva figyelik a pozícióharcokat.

Továbbra is Kóka János irányítja a szabad demokraták parlamenti képviselőcsoportját. A politikus a frakció mintegy négyórás tanácskozását követően elmondta: a képviselőcsoport egyhangúlag foglalt állást arról, hogy a téma kerüljön le a napirendről. Személyi kérdésekkel így többet nem foglalkoznak.

Az InfoRádió úgy értesült, hogy nem tekinthető lezártnak az országgyűlési frakció vezetésének kérdése, így Fodor Gábor és Kóka János között további tárgyalások várhatóak.

Így egyelőre Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes is a pozíciójában marad. Kérdésre válaszolva Kóka János úgy fogalmazott: nincs szokásjog a pártban, előfordult már, hogy két különböző személy vezette a pártot és a képviselőcsoportot. Hozzátette: az SZDSZ-ben nincs kettős hatalom, a pártnak határozott vezetése van, bár Kóka János először tévedésből Kuncze Gábort nevezte meg pártelnöknek, de tévedését hamar korrigálta.

A pozícióharcokat látó képviselők nyugtalanságán és aggodalmán kívül Demszky Gábort érte bírálat, például az InfoRádiónak adott nyilatkozata miatt, amelyben arról beszélt, hogy a pártnak az lenne a legjobb, ha Kóka János önkánt távozna a frakcióvezetői székből.

Információink szerint az SZDSZ keddi ügyvivői testületi ülésén a résztvevők többsége egyetértett a főpolgármester által megfogalmazottakkal.

Demszky Gábor mondatait Kóka János úgy kommentálta: a városvezető a frakció személyi döntéseit csak bízza a képviselőcsoportra, a frakció sem szól bele a főváros személyi kérdéseibe.

A szabad demokraták következő frakcióülése szeptember 11. és 13. között lesz, addigra a tervek szerint elkészül az ellenzéki párt stratégiája is.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást