Roma civil szervezetek törvényjavaslatot készítenek a segélyezésről

InfoRádió / MTI
2008. június 25. 16:09
Õszig törvényjavaslatot készítenek a szociális segélyezés rendszerének átalakítására a roma civil szervezetek. Az Országos Cigány Önkormányzat közölte: nem romaügynek, de cigányellenesnek tartják Monok és a hozzá csatlakozó önkormányzatok döntését, hogy a segélyek kifizetését feltételekhez kötik.

A szervezet elnöke azoknak a roma civil szervezeteknek a vezetőivel tanácskozott, amelyek a 2006-os kisebbségi választáson országosan száznál több jelöltet állítottak.

A fórumon az ilyen szervezetek közül egyedül a Lungo Drom nem képviseltette magát. A találkozó után a résztvevők közölték: a segélyezési ügyben nem szabad a romákat bűnbaknak beállítani, mert ez a széles körű társadalmi probléma hárommillió szegény embert érint.

A monoki volt az első képviselő-testület, amely rendeletben szigorította a segélyek folyósítását. A példát több település követte, a kisebbségi ombudsman azonban törvénysértőnek találta a rendeleteket. Az ügyben Monok polgármestere aláírásgyűjtést kezdeményezett országos ügydöntő népszavazás kiírásáért.