Meglepetés: olcsó naptej nyújtja a legjobb védelmet

Infostart
2008. június 25. 18:23
Egy nagyon sok helyen kapható, és kifejezetten olcsó termék bizonyult a legjobbnak a naptejek nemzetközi tesztjének magyarországi mezőnyében - mondta az InfoRádiónak a napvédő termékek vizsgálatban résztvevő Kosár című reklámmentes fogyasztóvédelmi újság főszerkesztője. Pavlovics Ágota hozzátette: az Európai Unió szakbizottsága a közelmúltban új jelölési módszert vezetett be, amely jóval egyszerűbb, mint a faktorszámok jelenlegi szisztémája.

Fényvédő termékek nemzetközi vizsgálatában vettek részt a Kosár fogyasztóvédelmi magazin munkatársai, amelynek során nemcsak azt figyelték, hogy fedi-e a valóságot az ezek csomagolásán feltüntetett faktorszám, mérték a vízállóságot, a káros napsugarak elleni védelem mértékét és a kozmetikai tulajdonságokat is - mondta az InfoRádiónak a lap főszerkesztője.

Pavlovics Ágota hozzátette: az egyes termékeket több uniós országban, különböző fényviszonyok között, eltérő bőrtípusú önkéntesek segítségével, valamint laboratóriumokban vizsgálták.

A legjobb itthon kapható napvédő termék kifejezetten olcsó és nagyon sok helyen megtalálható, vagyis ismét bebizonyosodott, hogy nem csak horribilis összegért lehet jó minőségű készítményt találni - mondta a Kosár című reklámmentes fogyasztóvédelmi újság főszerkesztője.

Komoly harc indult a napvédő termékek gyártói között abban, hogy minél nagyobb faktorszámú készítményeket állítsanak elő. Létezik már 60-as fényvédő faktorú naptej is, ám ennek használata ellenére sem ajánlott reggeltől estig a szabad ég alatt tartózkodni - mondta Pavlovics Ágota.

A fogyasztóvédelmi magazin főszerkesztője hozzáfűzte: az Európai Unió szakbizottsága nemrégiben módosította a fényvédő termékek osztályozási módszerét, eszerint vannak az alacsony, a közepes, a magas és az ultra védelmet nyújtó készítmények.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást