A fűtésrendszer átalakításának felét állja az állam

Infostart
2008. június 25. 15:55
A kormány - a támogatási rendszer változtatásával - szeretné elérni, hogy a következő három évben minél több távfűtéses lakásban szereljenek fel egyedi hőmennyiségmérőt, és korszerűsítsék a hőszigetelést. Az egyedi mérők felszerelése lakásonként 80-150 ezer forintba kerülhet. Az átalakításhoz akár 50 százalékos állami támogatást kaphatnak a társasházak - mondta az InfoRádiónak a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetsége elnöke.

A panelprogram keretében a távfűtéses lakásokat is korszerűsíthetik a lakók, idén azonban megváltozott a beruházás támogatási rendszere. Az állam 2008-ban a költségek 50 százalékát állja, az önkormányzat ehhez még 15 százalékot adhat, a fennmaradó részt pedig az önerő teszi ki - mondta az InfoRádiónak a Lakásszövetkezetek és Társasházak Érdekképviseleti Szakmai Szövetsége elnöke.

Új Attila hozzátette: ha az önkormányzat nem tudja vállalni a 15 százalékos rész fizetését, az önerő 50 százalékra nő.

A LÉTÉSZ elnöke úgy véli: a megváltozott támogatási rendszer jobb a korábbinál, hiszen nagyobb lehet a támogatási hányad. A hátulütője azonban az, hogy az állam, illetve az önkormányzat által folyósított összegnek csak csekély részét lehet a felújításra váró lakásokra költeni.

A pályázat leadási határideje ráadásul 2008. október 31-e, így érdemi korszerűsítéseket idén már nem lehet végrehajtani - jegyezte meg Új Attila.

A pénzből elsősorban a távfűtéses lakások egyedi hőmennyiségmérővel való ellátására lehet költeni, ám elfogadható a költségmegosztásos mérési módszer kialakítása is - mondta a LÉTÉSZ elnöke.

Új Attila közölte: a kormány még az idén életbe akarja léptetni a támogatási rendszer módosítását, amely két-három év leforgása alatt lehetőséget adna a tulajdonosoknak arra, hogy felkészüljenek egy jelentősebb energiamegtakarítást lehetővé tevő lakáskorszerűsítésre.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást