Török: Az MSZP-nek fenn kell tartania a kormányzás látszatát

Infostart
2008. június 24. 08:03
A Vision Consulting igazgatója szerint a kormányzás és a döntéshozatal látszatának keltése miatt egyeztet az egész nyáron át Gyurcsány Ferenc, valamint a szocialista frakció. Török Gábor politológus az InfoRádiónak azt mondta: az MSZP elnökének mindent meg kell változtatnia ahhoz, hogy a lényeges dolgok ne változzanak.

Az MSZP-nek most, hogy meglehetősen nehezen tud átvinni fontos törvényjavaslatokat, a kormányzás látszatát kell mutatnia, a nyarat pedig fel tudja erre használni - mondta az InfoRádiónak a Vision Consulting igazgatója.

Török Gábor hozzátette: Gyurcsány Ferencnek ahhoz, hogy meg tudja tartani akár a miniszterelnöki, akár a pártelnöki pozíciót, folyamatosan mozgásban kell maradnia, és mindent meg kell változtatnia, hogy a lényeges dolgok ne változzanak meg.

Egy ilyen helyzetben egy józanul gondolkodó politikus hasonló típusú politikai cselekvésekbe menekül - jegyezte meg a politológus.

A Vision Consulting igazgatója szerint a mostani politikai helyzet oka az, hogy létrejött egy egészen különös politikai konstelláció, amilyen még nem volt Magyarországon. Ebben a szituációban a szocialista pártnak, és különösen a miniszterelnöknek bizonyítania kell, hogy a helyén van, hogy a végrehajtás ura, valamint, hogy a kisebbségi kormány igenis működőképes lehet.

Most, a korábbiakkal ellentétben, az ellenzék is joggal érezheti úgy, hogy valóban sor kerülhet előrehozott választásokra - fűzte hozzá Török Gábor.

Szinte minden MSZP-s politikus a Mercedes-gyár magyarországi megtelepedését és az Európai Innovációs és Technológiai Központ itteni felállítását értékeli a siker kulcsának.

Erről szólva a politológus elmondta: természetes politikai reakció, hogy a kormányzás látszatának megtartása mellett a sikerek keresése és propagálása zajlik, azt azonban általános politológiai elemzés során eldönteni nem lehet, hogy ezek közül mennyi a kormány vagy az ország teljesítménye, illetve mennyi a véletlen.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást