Meghalt az első magyar szívátültetett gyermek

Infostart
2008. június 24. 16:37
Meghalt az első magyarországi szívátültetésen átesett gyermek Balatonvilágoson, valószínűleg szívritmuszavar következtében. A hetven szervátültetett gyermekkel együtt nyaraló Lőrincz Balázs hétfőn még remekül érezte magát.

Váratlanul halt meg a szívátültetésen átesett hétéves kisfiú - tudta meg az InfoRádió a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért nevű szervezet elnökétől. Szalamanov Zsuzsa, aki maga is veseátültetett, mindössze annyit mondott: a kisfiú környezetében tartózkodókat nagyon megviselte Lőrincz Balázs halála.

A hírek szerint hétfőn még remekül érezte magát a 70 szervátültetettel együtt nyaraló Balázs, aki arra számított, hogy idén úszni is megtanul, a Mi is nyaralunk! Mi is sportolunk! elnevezésű rehabilitációs tábor lakójaként, Balatonvilágoson.

Ablonczy László, a kisfiú kezelőorvosa szerint vélhetően szívritmuszavar miatt halt meg a nyolcéves gyermek.

Rosszullétének semmi előjele nem volt, minden orvosi segítséget időben megkapott, ennek ellenére halt meg, vélhetően váratlanul fellépő szívritmuszavar miatt - mondták el orvosok a Balatonvilágoson kedd délután tartott sajtótájékoztatón.

Reusz György, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának osztályvezetője, aki a táborban volt a gyerekekkel, arról számolt be, hogy a kisfiú kedd reggel jókedvűen ébredt, fényképet készített a teraszról, ahonnan visszatérve hirtelen rosszul lett, elveszítette az eszméletét és már nem tért magához.

Az orvost az édesanya riasztotta, aki pár percen belül a helyszínen volt, tíz perc alatt megérkeztek a siófoki rohammentők is, majd rá 15 percre a mentőhelikopter. Az orvosok egy órán keresztül küzdöttek az életéért, de a gyerek meghalt.

A gyermeket legutóbb néhány hete vizsgálták, akkor semmilyen problémát nem találtak, kilökődési reakciónak sem volt előjele. A kisfiú gyógyszerezését is rendben találták.

A fiú hétéves korában, tavaly októberben esett át szívátültetésen. Õ volt az első magyarországi újszíves gyermek. Súlyos szívizombetegsége miatt nem volt más lehetősége az életben maradásra - magyarázta akkor Szatmári András, a gyermekszívközpont vezetője. Lőrincz Balázs teljes gyógyulását egy év múlva mondhatták volna ki az orvosok.

A táborban 32 veseátültetett, 2 vesére váró, 1 tüdőátültetett, 15 májátültetett és 18 egészséges testvérük nyaral, többségük a szüleivel. A haláleset feldolgozásában a tábor pszichológusa segít nekik - mondta Szalamanov Zsuzsa, az alapítvány elnöke.

Ablonczy László a balatonvilágosi sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a szervátültetési program nem áll le, hiszen több gyermeknek ez az egyetlen esélye az életben maradásra. Mint mondta, a tavalyi első magyarországi gyermek-szívátültetés óta egy lánycsecsemő kapott új szívet, ő nagyon jól van.

A kisfiúval az RTL Klub hétfőn készített interjút, amelyet itt hallgathat meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Összefoglaló
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást