Meghalt a szívátültetésen átesett gyermek - a nap információi

Infostart
2008. június 24. 19:33
Meghalt az első, szívátültetésen átesett magyar gyermek. A kisfiún 7 éves korában hajtották végre a műtétet. A gyermek, 70 szervátültetésen átesett társával együtt, Balatonvilágoson nyaralt, amikor bekövetkezett a tragédia. Az SZDSZ a kormány cselekvési programjának ismeretében dönt arról, hogy a jelenlegi kormányt vagy inkább egy szakértői kabinetet támogatnak, esetleg az előrehozott választást tartják célszerűnek.
Meghalt a szívátültetésen átesett gyermek

Meghalt az első, szívátültetésen átesett magyar gyermek. A Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért nevű szervezet elnöke nem kívánt nyilatkozni; az Inforádiónak csak annyit mondott, hogy a kisfiú környezetében mindenkit nagyon megviselt a hirtelen bekövetkezett tragédia. Szalamanov Zsuzsa emlékeztetett arra, hogy a kisfiún tavaly októberben, 7 éves korában hajtották végre a műtétet. A gyermek, 70 szervátültetésen átesett társával együtt, Balatonvilágoson nyaralt, amikor bekövetkezett a tragédia. A helyszínre utazó Ablonczy László, az Országos Kardiológiai Intézet orvosa, a kisfiú kezelőorvosa azt mondta: váratlanul fellépő szívritmuszavar lehetett a halál oka. A gyermeket legutóbb néhány hete vizsgálták, akkor semmilyen problémát nem találtak, kilökődési reakciónak sem volt előjele.

Várakozó állásponton az SZDSZ

Cselekvési program kidolgozását várja a kormánytól az SZDSZ elnöke. Fodor Gábor azután beszélt erről, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfővel, szocialista pártelnökkel tárgyalt a Parlamentben a két párt együttműködéséről. Az egyeztetéseket a tervek szerint még nyáron, két szakaszban folytatják. A megbeszélés után az SZDSZ vezetője azt hangsúlyozta: csak a cselekvési program ismeretében döntenek arról, hogy a jelenlegi kormányt vagy inkább egy szakértői kabinetet támogatnak, esetleg az előrehozott választást tartják célszerűnek. Fodor Gábor továbbra is kizárt egy esetleges újabb koalíciókötést. Gyurcsány Ferenc a találkozó után arról beszélt, hogy a két párt továbbra is egyetért az adórendszer átalakításában és a gazdaság élénkítésében.

Kifogásolt törvénymódosítás

Az alkotmánnyal ellentétesnek tartja a versenytörvény módosításának egyik paragrafusát a köztársasági elnök. A változtatás arra ad lehetőséget, hogy két évre eltiltsák tisztségétől a jogellenes kartellezés miatt elmarasztalt cég vezetőt. Sólyom László azt kifogásolja, hogy a módosítás nemperes eljárásban nyújt csak jogorvoslatot az eltiltás ellen, és az eljárás során a cégvezetőnek kell bizonyítania, hogy nem vett részt a jogellenes döntés meghozatalában.

Segélyért közmunka

A szociális törvény módosítását kezdeményezi Füzesabony a segélyezési rendszer átalakítása érdekében. Laminé Antal Éva, a Heves megyei város fideszes polgármestere elmondta: azt szeretnék elérni, hogy havonta mintegy 15 nap közmunka végzéséhez köthessék a rendszeres szociális segély kifizetését; vagyis 8 órányi munkát mintegy 3 ezer forint ellenében számolhatnának el a települések.

Brüsszeli kifogások

Főként a finomítói tevékenységgel, a kiskereskedelemmel, valamint a finomítói termékek nagykereskedelmével összefüggésben fogalmazott meg komoly aggályokat az Európai Bizottság az OMV-nek a Mol felvásárlására vonatkozó szándékával összefüggésben. A testület már eljuttatta kifogásait az osztrák társaságnak. Brüsszel azután kezdte meg a vizsgálatot, hogy az OMV februárban közölte: szándékában áll ajánlatot tenni a Molra.

Előkészületek a Mercedes-nél

Az uniós szabályoknak megfelelően legfeljebb 1 millió eurót biztosíthat a szociális tárca a Daimler-Benz kecskeméti gyárának a szakmunkás-képzés támogatására. Budai Bernadett kormányszóvivő elmondta: a szociális és munkaügyi tárca iránymutatásai alapján a Daimler-Benz elkészíti a képzési tervet; a tárgyalásokba a munkaügyi központ is bekapcsolódik. Korábban Kecskeméten új főállású alpolgármestert választott a közgyűlés a beruházás koordinálására létrehozott csoport irányítására. A fideszes Szemereyné Pataki Klaudia korábban a pénzügyi bizottságot vezette.

Jelentős árkedvezmény


Már a mostani fűtési szezontól jelentős árkedvezményre számíthatnak a távfűtéses lakásban lakók - jelentette be az MSZP-frakció távfűtési munkacsoportjának vezetője Budapesten, a szocialisták képviselőcsoportjának ülése után. Szanyi Tibor elmondta: olyan döntéseket hoznak majd, amelyek alapján minden távfűtéses lakásban élő számára minden hónapban alanyi jogon jelentős árkedvezményt biztosítanak 2010 őszéig.

"Parlagfűmentes ház" program

Az idén is meghirdeti a "Parlagfűmentes ház" programot a kormány. Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára elmondta: tavaly 1.554 település vett részt a gyomnövény visszaszorítását célzó akcióban, és azt szeretnék, ha az idén több mint 2 ezer helyhatóság csatlakozna. Vojnik Mária hangsúlyozta: ma Magyarországon minden negyedik ember allergiás.

Amerikai vízummentesség

Az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó kétoldalú megállapodás is megszülethet nyáron Magyarország és az Egyesült Államok között; a bűnügyi adatok cseréjéről szóló szerződést várhatóan július végéig aláírják - közölte az InfoRádióban az Egyesült Államok budapesti nagykövete. April Foley hangsúlyozta: októberben derül ki, hogy tíz százalék alatt lesz-e az elutasított vízumkérelmek aránya, amely szintén szükséges a vízummentesség elnyeréséhez. April Foley szerint Magyarország valószínűleg megfelel majd ennek az elvárásnak.

Vesztegetés gyanúja

Vesztegetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft.-nél történt bírságolási ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Tegnap belső vizsgálat is indult a cégnél egy volt parkolóőr állításai miatt, aki 8 társával együtt arról számolt be, hogy parkolási díj helyett 500 forintot szedtek mintegy ezer autóstól, és a pénzből feletteseik is kaptak.