Török Gábor: A szakértői kormány elvezethet az előrehozott választáshoz

Infostart
2008. június 23. 12:33
A Vision Consulting igazgatója adott pillanat termékének, és nem hosszú távú együttműködésnek tartja a Fidesz és az SZDSZ egymáshoz való közeledését. Török Gábor politológus az InfoRádiónak azt mondta: az előrehozott választás felé vezető úton fontos állomás lehet a szakértői kormány felállítása, de ez hosszú távon életképtelen lenne.

Török Gábor szerint jól jött az SZDSZ és Fodor Gábor nemrég megválasztott pártelnök számára az, hogy bizonyítani tudta a tömörülés önállóságát.

Az elmúlt időszakban még Orbán Viktor Fidesz-elnöktől is olyan, az önálló pártot legitimáló kijelentéseket kaptak, amelyeket már régen nem. Ez a viszony azonban az elemző szerint nem lesz tartós a két szervezet között, hiszen nem stratégiai együttműködés, csupán a pillanat terméke.

Fodor Gábor a miniszterelnökkel szemben is megfogalmazta elvárásait: cselekvési programot vár Gyurcsány Ferenctől, vagy egy szakértői kormány felállítását.

Török Gábor szerint egy szakértői kormány felállítására nem sok esély van. Bár az ellenzéki pártoknak összesen 193 mandátumuk van a parlamentben, ráadásul két, a Fideszből kilépett független képviselő sem a kormányoldalt erősíti. Így meglenne az elegendő mandátum egy konstruktív bizalmatlansági indítványhoz, azaz a miniszterelnök leváltásához, miközben a helyére egy újat jelölnek.

A Fidesz számára ráadásul az előrehozott választások felé vezető út egyik állomása lehetne egy szakértői kormány felállítása, ennél több azonban Török Gábor szerint nem, egy szakértői kormány ugyanis olyan "vegyes vágott" lenne szakmai és politikai szempontból egyaránt, amely hosszú távon nem lenne életképes - mondta Török Gábor.

Hanganyag: Németh Zoltán


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást