Fodor még türelmes a kormánnyal - a nap hírei

Infostart
2008. június 21. 21:41
Cselekvőképes kormányt szeretne, de más-más módon a Fidesz illetve az SZDSZ elnöke. A kormányszóvivő szerint napirenden van a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása. A szerb hatóságok kiadták a Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnökkel vádolt Stojan Zupljanint. A nap hírei 2008. június 21-én, szombaton.

A Fidesz és az SZDSZ elnöke szerint is cselekvőképes kormányra van szükség, a megoldást azonban másképp látják. Orbán Viktor és Fodor Gábor erről szombati egyeztetése után beszélt. A legnagyobb ellenzéki párt vezetője szerint előre hozott választásokra van szükség, a liberális pártelnök viszont csak a kisebbségi, majd az azt követő szakértői kabinet kudarca esetén látja lehetségesnek az előrehozott voksolást. Fodor Gábor azt mondta: egy cselekvési program kidolgozását várja a jelenlegi kormányzattól, határidőt nem szabott a politikus. Az SZDSZ elnöke kedden egyeztet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, az MSZP vezetőjével. A kormányfő korábban azt mondta: a következő 2 év politikájáról fognak tárgyalni.

Idén több mint kétmilliárd forint értékben 65 ezer rászoruló pihenését segíti az üdülési csekk - közölte a kormányszóvivő. Daróczi Dávid Siófokon azt mondta: idén nyáron először közlekedik szombaton és vasárnap a Siófok expressz, amelyet pótjegy váltása nélkül lehet igénybe venni. Emlékeztetett: nyolc hatóság részvételével június 30-án kezdi meg ellenőrzési munkáját a Kánikula Kommandó; az akcióban elsősorban a fürdőket, a strandokat, a vendéglátó-ipari egységeket valamint a taxikat ellenőrzik. A kormányszóvivői tájékoztatón Szabó Imre környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: a Balaton vízminősége kiváló, és a tó vízszintje is megfelel az előírásoknak.

A következő időszak egyik legfontosabb politikai ügyének nevezte a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását a kormányszóvivő. Daróczi Dávid azután beszélt erről, hogy a Hírszerző internetes portál azt írta: a szocialista kabinet végleg lemondott a jogszabály szigorításáról. A kormányszóvivő hangsúlyozta: a kabinet széles körű társadalmi vitát kezdeményez a kérdésről, ez azonban időigényes, ezért nem szerepel az egészségügyi tárca idei törvényalkotási programjában a módosítás. A fideszes Pesti Imre szerint a szocialisták a dohánylobbi érdekeit szolgálva halasztják a nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítását, pedig elengedhetetlen az európai gyakorlatnak megfelelő módosítás.

A Fidesz elnöke szerint új egyezségre van szükség a kárpát-medencei és az anyaországi magyarok között. Orbán Viktor erről a szlovákiai Dunaszerdahelyen, a Magyar Koalíció Pártja megalakulásának 10. évfordulóján rendezett jubileumi ünnepségen beszélt. A volt kormányfő szerint fel kell ismerni a közös érdekeket, és felelősséget kell vállalni a magyarság sorsáért. Az MKP országos elnöksége az évfordulóra nyilatkozatot tett közzé, amelyben azt írják: a párt máig arra a legbüszkébb, hogy politikája eredményeként Szlovákia a NATO és az Európai Unió tagjává vált, és Magyarországgal együtt részévé vált a schengeni övezetnek is.

Magyarországi látogatásra hívta meg az Európai Bizottság elnökét a magyar házelnök. Szili Katalin Lisszabonban, az európai házelnökök konferenciáján elmondta: José Manuel Barroso várhatóan szeptemberben utazik Budapestre; az egyeztetés témája a nemzeti parlamentek és a brüsszeli testület közötti párbeszéd lesz.

Kinevezte a jeruzsálemi latin pátriárka utódját a Vatikán. A kora miatt visszavonuló, 75 éves Michel Sabbah posztját helyettese, Fuád Tual veszi át. A palesztin érsek egyházjogi tanulmányait a római lateráni egyetemen végezte, majd vatikáni diplomataként Hondurasban, Németországban és Peruban szolgált.

A szerb hatóságok kiadták a Nemzetközi Törvényszéknek a boszniai szerb rendőrség korábbi vezetőjét, a háborús bűnökkel vádolt Stojan Zupljanint. Az 56 éves volt rendőrparancsnokot június 11-én vették őrizetbe Pancsován. Már csak Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnök, Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai vezető és Goran Hadzic, a horvátországi szerbek korábbi parancsnoka van szökésben.