Nem tornádóból van több, hanem szemtanúból

Infostart
2008. június 20. 08:15
Az elmúlt hetekben szinte mindennap érkezett jelentés földet nem érő forgószélről, úgynevezett tubáról, és idén nyáron több tornádó is volt már Magyarországon. Polyánszky Zoltán meteorológus szerint elsősorban a több megfigyelő miatt hallunk gyakrabban tornádókról.

A globális éghajlatváltozás lehet az oka, hogy egyre több a szélsőséges időjárási esemény, és elképzelhető, hogy emiatt nő a tornádók száma is - mondta az InfoRádiónak Polyánszky Zoltán meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa hozzátette: az, hogy az utóbbi hetekben egyre több földet nem ért tornádótölcsérről, azaz tubáról érkezett jelentés, annak köszönhető, hogy nőtt a megfigyelők száma.

Korábban is voltak ilyen jelenségek, ám az elmúlt néhány hétben - a kialakulásukhoz kedvező időjárási körülmények miatt - többen látták őket - jegyezte meg Polyánszky Zoltán.

A meteorológus közölte: a május 20-án filmre vett jelenség egy forgó zivatarfelhőhöz kapcsolódó tornádó volt. Az örvény forrása ebben az esetben a magasban van, majd egyre lejjebb ereszkedik, így jelenik meg a tornádó.

A június 11-i, Felsőzsolca és Onga térségében kialakult tornádó nem szupercellás zivatarfelhőből nyúlt le: a tölcsér egy úgynevezett összeáramlási vonal mentén jött létre. A vonal egy olyan terület, amely felé több oldalról áramlik a levegő, a találkozási helynél pedig spirális feláramlás alakul ki. Ahogy ez felfelé haladva beszűkül, úgy válhat egyre erősebbé a forgószél - magyarázta az OMSZ munkatársa.

A tornádóknak ez a fajtája alakul ki többször, és az esetek döntő többségében nem olyan erősek, mint a szupercellához kapcsolódóak - fűzte hozzá a meteorológus.

Hanganyag: Seres Gerda


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást