Óránként 160-al száguld majd a magyar vasút

Infostart
2008. június 18. 07:06
Több hazai vasútvonalon is elérhető lesz majd az óránkénti 160 kilométeres sebesség. Számos pálya épül, megújul a fővárosi elővárosi közlekedés, országszerte pályarekonstrukciókra kerül sor, és megindulhat a nagy sebességű vasút beruházásának előkészítése is - írja a Világgazdaság. Veres János pénzügyminiszter választási kampányának újabb támogatóját ítélték el adócsalásért - számol be a Magyar Nemzet.
Száguldó vonatok

Több hazai vasútvonalon is elérhető lesz az óránkénti 160 kilométeres sebesség - írja a Világgazdaság. Számos pálya épül, megújul a fővárosi elővárosi közlekedés, országszerte pályarekonstrukciókra kerül sor, és megindulhat a nagy sebességű vasút beruházásának előkészítése is. Minderre a 2007-13-as pénzügyi időszakban megpályázható 550 milliárd forint uniós pénzből és az egyéb forrásokból származó 527 milliárdból lesz mód. Jelenleg három nagy fejlesztés előkészítésén dolgoznak Magyarországon.

Nem szedik a meggyet


Miközben a piacon 400 forintnál is többe kerül egy kiló meggy, a termelőknek alig harmadát kínálják a kereskedők - írja a Népszabadság. Az ipari meggyért mindössze 60 forintot adnak, amennyiért leszedni sem éri meg. A múlt héten még viszonylag jól indult a szezon, a kereskedők többsége kilónként száz forint feletti nettó összeget ígért az ipari feldolgozásra szánt meggyért. Néhány napja azonban különböző, főleg minőségi okokra hivatkozva megállt az átvétel, vagy csak bruttó 60-65 forintot kínáltak. A termelők körében feszült a hangulat. A kereskedők a feldolgozók megbízásából valószínűleg időhúzásra játszanak.

Adócsaló polgármester

Veres János pénzügyminiszter választási kampányának újabb támogatóját ítélték el adócsalásért - számol be a Magyar Nemzet. Pénzes Sándor kislétai polgármesternek a rá kiszabott egy év nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetés miatt le kell mondania hivataláról. Pénzes időközben visszavonta fellebbezését, így jogerőssé vált ítélete. "A szintén Verest támogató Kabai Károly ugyan börtönben ül, de a szocialista kapcsolatokkal "kikövezett" üzletei még ma is gyarapítják a családját" - fogalmaz a napilap.

Villamos-vonal fejlesztések


Uniós pénzből hosszabbítaná meg az 1-es és a 3-as villamos vonalát a főváros - olvasható az Indexen. A teljes beruházás 44 milliárd, az igényelt támogatás 33 milliárd forint. A hónap végéig benyújtja pályázatát a főváros az 1-as és 3-as villamos fejlesztésére, illetve meghosszabbítására. A beruházás költsége 44 milliárd forint, amelynek 77 százalékát uniós támogatásból teremtenék elő. A munkát 2009 és 2011 között végeznék el.

Demján a listavezető

Idén már az ötmilliárd forint feletti vagyonnal lehetett bejutni a Napi Gazdaság top-100 elit listájára. A 2008-as kiadvány rangsorát mintegy 300 milliárd forinttal Demján Sándor vezeti, aki a tavalyi rangsorhoz hasonlóan Csányi Sándort és Várszegi Gábort előzi meg.

Diákmunka-kalauz


A Pénzcentrum segít eligazodni a diákmunkát keresőknek. A nyári időszak alatt rengeteg diák próbál munkát találni, de vannak olyanok is, akik nem csupán "kampányszerűen", a nyaraláshoz szükséges pénz megszerzéséig, hanem egész évben, iskola mellett is munkát vállalnak. Az összeállításból kiderül, milyen szabályok vonatkoznak rájuk, mennyiben tér el ez a felnőtt munkavállalás szabályaitól, milyen ajánlatok közül válogathatnak, és milyen fizetésre számíthatnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást