Még mindig nincs megállapodás a fuvarozókkal

Infostart
2008. június 17. 06:56
Még sincs egyesség a magyar fuvarozókkal a növekvő üzemanyagárak miatt megnövekedett terheik enyhítéséről. A szállítási vállalkozások képviselői nem fogadták el a kormány 5 milliárdos ajánlatát. Időközben kiderült, hogy a csökkentett súlyadóról az önkormányzatokkal is tárgyalni kell.

A Népszabadság arról ír: bár a múlt héten még úgy tűnt, alá lehet írni a megállapodást, a szállítási vállalkozások képviselői nem fogadták el a kormány 5 milliárdos ajánlatát. Időközben kiderült, hogy a legnagyobb kínált engedményről - a csökkentett súlyadóról - az önkormányzatokkal is tárgyalni kell. Európában több országban is demonstráltak már a fuvarozók a magas üzemanyagárak miatt.

A Magyar Nemzetből kiderül, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősítené az állampolgári jogok biztosa a jegybanki alapkamat tízszeresét meghaladó költségekkel járó hiteleket. A reklámokban feltűnő gyorshitelek teljes hiteldíjmutatója gyakran három számjegyű, néha a 400 százalékot is meghaladja. Az állampolgári jogok biztosának felvetéséhez hasonló gondolat már többször megfogalmazódott, eddig semmi kézzel fogható eredmény nem született.

Az index.hu arról ír, hogy tegnap kezdett dolgozni a 4-es metró válságkezelő mérnök-igazgatója, akinek egyik első feladata az építkezés ütemtervének összehangolása. A befejezés pontos idejét ezután lehet majd megmondani, most csak annyit lehet tudni, hogy 2010 a próbaüzem, 2011 az átadás éve lesz. A mérnök-igazgató egy interjújában azt mondta, hogy "olyan ütemtervet kell készíteni, ami a jelenlegi helyzetből indul ki, kiegészítve azokkal a sorokkal, amelyek valóban megvalósíthatók.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy az idén is jobban alakul a vártnál az állam gyógyszertámogatásokra fordított kiadása: május végéig 10 milliárddal költöttek kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. A gyártók harci kedve valamelyest csitult az elmúlt hónapokban, beletörődtek abba, hogy az általuk leginkább sérelmezett intézkedések megmaradnak. A kormány ugyanis nem akar újabb esélyt adni az ellenzéknek, hogy leszavazzák az előterjesztést.

A Világgazdaság cikkében azt írja, nem kizárt, hogy a hívások belföldi fogadásáért is kell majd fizetniük az európai mobil-előfizetőknek. A bizottság távközlésért felelős biztosa szerint a piac egésze fejlődésben van, így szükségtelen a tíz évvel ezelőtti modellhez ragaszkodni. Hozzátette, továbbra is szükségesnek tartja az SMS roaming díjainak csökkentését.

A portfolio.hu a DTZ ingatlan-tanácsadó regionális befektetési igazgatójával, Doug Hardmannal készített interjút. Az internetes gazdasági portál azokra a kérdésekre várt választ, hogy miért nincsenek tranzakciók a hazai ingatlanpiacon, milyen ingatlanokat sújt leginkább a finanszírozás szűkülése, és mi várható az év második felében?

A penzcentrum.hu olyan helyzetekről ír, amikor a munkaadónak nincs lehetősége a rendes felmondás keretein belül elbocsátani egy alkalmazottat, vagy ha mégis, akkor azt csak korlátozásokkal teheti meg. Ha ugyanis a dolgozó valamilyen okból felmondási tilalom alá esik, akkor rendes felmondással nem lehet elküldeni. Felmondási korlátozásnál bár el lehet rendesen is küldeni a dolgozót, de csak bizonyos feltételekkel. Részletek a pénzcentrum.hu-n.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást