Gyurcsány Ferenc a jövő héten egyeztet Fodor Gáborral - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. június 17. 19:05
Jövő héten, kedden találkozik az SZDSZ vezetőivel Gyurcsány Ferenc. Ezt maga a kormányfő jelentette be az MSZP-frakció ülésének szünetében, Budapesten. A miniszterelnök azt mondta, hogy a találkozón abban kell egyetértésre jutni, melyek azok a konkrét intézkedések, amelyekkel a gazdaság dinamizálása kormányzati vagy egyéb eszközökkel ösztönözhető, de határozni kell adó- és járulék kérdésekben is.
Egyelőre nem tervezi a nyugdíjkorhatár emelését a kormány

Nem tervezi egyelőre a nyugdíjkorhatár felemelését a kormány. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára elmondta: fontosabb feladat lesz a következő 5-6 évben, hogy a tényleges nyugállományba vonulás átlagos életkorát - amely jelenleg 58,6 év - közelítsék a hivatalos, 62 évben meghatározott nyugdíjkorhatárhoz. Korózs Lajos, aki az Országos Idősügyi Tanács titkára is hangsúlyozta: komoly elmaradás van a foglalkoztatási mutatókban is, mert Magyarországon 58 százalékos a foglalkoztatási ráta, az Európai Unió átlaga pedig 63 százalék felett van. Hozzátette: különösen alacsony, 49,7 százalék a nők foglalkoztatási aránya.

Keller: tervszerűen halad a 2009-es költségvetés összeállítás

Tervszerűen halad a 2009-es költségvetés összeállítása - mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára. Keller László közölte: a konvergenciaprogram előre meghatározza a kereteket, amelyeket nem rúgnak fel. A Fidesz szerint az államtitkár azért beszél pozitívan a jövő évi büdzséről, mert azt még senki nem ismeri. Domokos László, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: a napról-napra súlyosabb gazdasági helyzetben a kisebbségi kormány csak a hatalomhoz való görcsös ragaszkodással van elfoglalva. Hangsúlyozta: a Fidesz szerint mielőbbi változásra van szükség, és az előrehozott választás már gazdasági kényszer.

Budapest uniós pénzre pályázik


Uniós támogatásra pályázik Budapest az 1-es és a 3-as villamos vonalának meghosszabbításához - közölte a Városháza kommunikációs igazgatója. Nyáry Krisztián elmondta, hogy a városvezetés a jelenleg bruttó 44 milliárd forintos projektköltség csaknem 80 százalékát 33,8 milliárd forintot kíván uniós forrásból megszerezni. A kommunikációs vezető szólt arról is, hogy novemberig felülvizsgálják és újra megkötik a fővárosi önkormányzat közszolgáltatói szerződéseit a közüzemi társaságokkal. A változtatásra az uniós keretszabályok miatt van szükség, mert azok fő szabályként a piaci versenyeztetést írják elő.

Eltemették a hősi halált halt Kovács Gyulát

Katonai tiszteletadás mellett temették el szülővárosában, Szeghalomban a 29 éves Kovács Gyula tűzszerész hadnagyot, a Magyar Honvédség hősi halottját, aki június 10-én egy házilagos készítésű bomba hatástalanítása során vesztette életét Afganisztánban. A temetésen Hajdú Gábor ezredes, az I. Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj parancsnoka búcsúzott a hősi halott katonától.

Törvénytelen munkavégzéshez kötni a szociális segélyt


Törvénytelen eljárás munkavégzéshez kötni a szociális segélyezést. Ezt állapította meg a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. Kállai Ernő elmondta: azok az önkormányzatok, amelyek ilyen rendelkezéseket hoztak, megsértik a szociális biztonság alkotmányos jogát és a közvetett diszkrimináció miatt az egyenlő bánásmódról szóló törvényt. Úgy vélte: ezek a szabályok lehetőséget adnának arra, hogy a helyhatóságok kényszermunkára fogják a romákat. Szepessy Zsolt, Monok polgármestere közben úgy nyilatkozott: nem ért egyet az ombudsman megállapításaival és visszautasítja a diszkriminációra vonatkozó kijelentését. A szociális és munkaügyi tárca azt közölte: továbbra sem ért egyet a munkavégzéshez kötött segélyezés elvével. A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az ügyben az Észak-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal törvényességi eljárást indított. Eddig Monok, Ivád, Sárospatak és Kerepes önkormányzata döntött úgy, hogy munkavégzéshez köti a szociális segélyezést.

Informális lesz a Gyurcsány-Fico egyeztetés


Informális találkozókon egyeztet a szlovák miniszterelnökkel a magyar kormányfő, mielőtt hivatalos állami látogatást tenne Pozsonyban. Gyurcsány Ferenc elmondta: erről a visegrádi országok vezetőinek prágai tanácskozásán állapodott meg Robert Ficóval. Hangsúlyozta: sajnálja, hogy a magyar-szlovák kapcsolatokat az elmúlt években sokszor beárnyékolták olyan konfliktusok, amelyek nem az országok, hanem kevesek érdekeiről szóltak.

Csütörtöktől tűzszünet a Gázai övezetben


Tűzszünet lép életbe csütörtök reggeltől a Gázai övezetben. Erről egyiptomi közvetítéssel Izrael és az övezetben hatalmon lévő palesztin iszlamista Hamász mozgalom állapodott meg. A hírt a Mena egyiptomi hírügynökség jelentette be egy magas rangú egyiptomi illetékesre hivatkozva.