Gyurcsány: az összefogás a lényeg, nem a koalíciós szerződés

Infostart
2008. június 17. 17:08
Gyurcsány Ferenc a jövő héten egyeztet Fodor Gáborral, az SZDSZ új elnökével. Az MSZP elnöke úgy fogalmazott: a lényeg, hogy fontos kérdésekben összefoghasson a két párt, nincs jelentősége annak, hogy mindezt egy koalíciós szerződéssel, vagy anélkül teszi.

A szocialista párt frakciója délelőtt tíz órától ülésezett, hogy megvitassa a dobogókői konzultáción elfogadott fő irányokat. A párt elnöke az ebédszünet végén tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a cél a gazdaság növekedési pályára állítása a szociális biztonság megtartása mellett.

A frakcióülésen ennek mikéntjét vitatták meg. Gyurcsány Ferenc bejelentette: jövő hét kedden a parlamentben találkozik Fodor Gáborral, az SZDSZ elnökével. A miniszterelnök szerint a fő célokban egyetértenek.

A miniszterelnök úgy vélte: nincs jelentősége annak, hogy az MSZP és az SZDSZ együttműködése koalíción belül valósul-e meg. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a cél, hogy olyan "takarékos" politikát folytassanak, amely lehetőséget teremt a munkát terhelő adók és járulékok csökkentésére. Emellett egy munkára ösztönző szociális rendszer kialakítására van szükség.

Az egyeztetés folytatódik

A kormány összességében nem akarja csökkenteni a szociális juttatásokra fordított pénzt, viszont úgy kell átalakítani a rendszert, hogy azok juthassanak támogatáshoz, akik valóban rászorulnak - tette hozzá.

A szocialista párt elnöke hozzátette: jövő hét pénteken, Dobogókon ismét konzultál az MSZP-frakció vezetőivel, az MSZP elnökségével és a kormány tagjaival. Gyurcsány Ferenc úgy vélte, kerülni kell mindenfajta radikalizmust, mert "a radikális szövegelésből előbb-utóbb radikális cselekvés lesz. Magyarországnak meg nem radikális cselekvésre, hanem nyugodt, elkötelezett cselekvésre van szüksége."

Hozzátette: a kiszivárgott hírek alapján a Fidesz elnöke szociális sokkterápiát javasol, amelyet az MSZP semmilyen módon nem támogat.

A miniszterelnök szerint a jelenlegi helyzetben jelentős adócsökkentést csak a szociális juttatások lefaragásával lehetne elérni, ez pedig a kormány szerint nem járható út. Emellett a miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarországnak jó esélye van arra, hogy Budapestre települjön az Európai Unió Innovációs és Technológiai Intézete, erről még a héten döntés születhet.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást