Zártkörű megemlékezés az Ötvenhatos Vértanúk Emléknapján

Infostart
2008. június 16. 21:43
Zártkörű rendezvényeken mondott beszédeket a miniszterelnök az Ötvenhatos Vértanúk Emléknapján. Gyurcsány Ferenc szerint napjaink gondjai, bajai nem írhatók 1956 számlájára.

Sólyom László államfőn kívül a Fidesz és a KDNP képviselője sem vett részt a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által hétfő estére összehívott Ötvenhatos Vértanúk Emléknapján rendezett parlamenti emlékülésen. A szervezők szelektálták a sajtóorgánumokat, ugyanis a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályának tájékoztatása szerint csak a napilapok, a közmédiumok és a Független Hírügynökség újságírói tudósíthattak az állami rendezvényről.

Az MTI beszámolója szerint Gyurcsány Ferenc azt mondta: nem lehet 1956-ról álmodozni, és ugyanakkor megkérdőjelezni Nagy Imre és mártírtársainak helyettesíthetetlen történelmi szimbolikus erejét. A távirati iroda, idézve a kormányfőt, azt írta, hogy napjaink gondjai, bajai nem írhatók 1956 számlájára. Rámutatott: nincs ok arra, hogy azért, mert a demokrácia nehéz műfaj, mert felelősséget igényel, ezért azt mondjuk, hogy a mai problémáinkra '56 relativizálása, megtagadása, esetleg elárulása, a demokratikus alkotmányosság csorbítása lenne a válasz.

A rendezvényen felszólalt Méray Tibor író és Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke is.

A budapesti Kozma utcai kisfogház udvarán tartott megemlékezés szintén zártkörű volt. Az eseményt a Magyar Televízió közvetítette. A miniszterelnök itt az elmúlt 10 év kompromisszumairól beszélt: "Félve attól, hogy elveszik a munkahely. Félve attól, hogy a gyereket nem veszik fel oda egyetemre vagy a gimnáziumba, ahova szeretnénk. Félve attól, hogy elveszítjük a kedvest, akihez nagyon ragaszkodnánk. Ezért aztán tettetjük, mintha azok lennénk, akik nem vagyunk és egyetértenénk azzal, amivel nem értünk egyet. Olyan apró, önfelmentő kis kompromisszumok, vagy mondjuk ki: időnként hazugságok sorában."

A Kisfogházban kialakított emlékhelyen a mártírok neveit tartalmazó táblákra mutatva Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: vannak emberek, akik nem csak hogy magukat nem kívánták menteni, nem voltak hajlandóak kompromisszumra, hanem úgy gondolták, hogy nemzetük a magyarság, ahova tartoznak, az fog boldogulni. Az ötven évvel ezelőtti kivégzések helyén mondott beszédét a kormányfő azzal zárta, hogy, idézem: "Szabadságot a magyarságnak, dicsőséget a mártíroknak!".