Szerdától újabb történelmi csúcson az üzemanyagárak Magyarországon

Infostart
2008. június 16. 22:12
Országszerte megemlékezéseket tartottak az Ötvenhatos Vértanúk Emléknapján. Csaknem tízmilliárd forintot fordít a kormány az idén közmunkaprogramra. Literenként 5 forinttal drágulnak szerdán az üzemanyagok. A nap legfontosabb hírei.22 óra múlt... perccel, június 16-án, hétfőn, a nap legfontosabb híreit hallják.

Szerdán 5 forinttal emeli a benzin és a gázolaj bruttó literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol - értesült piaci forrásokból a Portfolio.hu. Ezzel újabb történelmi csúcsra nőnek az üzemanyagárak.

Országszerte megemlékezéseket tartottak az Ötvenhatos Vértanúk Emléknapján. Az ünnepségeken a közjogi méltóságok és politikusok mellett megjelentek a mártírok családtagjai és a szabadságharc egykori résztvevői is. A Nagy Imre miniszterelnök és társai kivégzésének 50. évfordulója alkalmából rendezett központi ünnepségsorozat az Országházban tartott emléküléssel ért véget. Gyurcsány Ferenc kormányfő arról beszélt, hogy a szabadság pótolhatatlan, és az ember nagyszerűsége csak demokratikus körülmények között teljesíthető ki. Úgy fogalmazott: nem elég időnként koszorúzni, 1956 politikai örökségét is tiszteletben kell tartani. Az emlékülésen beszédet mondott Méray Tibor író, 56-os forradalmár, valamint Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke is. Az eseményen a meghívás ellenére nem jelent meg a köztársasági elnök, valamint a Fidesz és a KDNP képviselője. A nap folyamán az Újköztemetőben koszorút helyezett el a mártírok sírjánál Sólyom László államfő, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin házelnök, Lendvai Ildikó, az MSZP és Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, valamint több civil szervezet képviselője. A közjogi méltóságok, és a politikusok lerótták kegyeletüket a mártír miniszterelnök szobránál a budapesti Vértanúk terén, illetve az Ötvenhatosok terén lévő központi emlékműnél. Megemlékezést tartottak délután a Kisfogházban, az 1958-as kivégzések helyszínén is.

Csaknem tízmilliárd forintot fordít a kormány az idén közmunkaprogramra, amivel több tízezer ember juthat legális munkához - jelentette be a szociális és munkaügyi miniszter. Szűcs Erika a kormányszóvivői tájékoztatón utalt arra: az alacsony képzettségűek foglalkoztatási helyzete meglehetősen rossz, ezért fontos, hogy a közmunkaprogramokat egyre inkább kiegészítik a különféle képzések. --A Fidesz szerint nemcsak a közmunkaprogramra fordított forrásokat kell növelni, hanem a vállalkozásokat is támogatni kell az érdemi változáshoz. Bernáth Ildikó, az ellenzéki párt foglalkoztatási munkacsoportjának vezetője úgy vélte: a munka becsületét azzal lehet visszaállítani, hogy a dolgozók nem kerülnek hátrányba azokkal szemben, akik csak segélyekből akarnak megélni.

Szociális kerekasztal összehívását szorgalmazza a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a társadalmi, szociális feszültségek kezelésére, enyhítésére. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés fideszes elnöke azt mondta: céljuk, hogy a helyi önkormányzatokkal és a szociális szakma képviselőivel kidolgozzanak egy pártpolitikai szempontból semleges tervezetet az ellátórendszer jobbítására. Emlékeztetett a monoki önkormányzat kezdeményezésére - amely szerint a segélyek, szociális támogatások juttatását feltételhez kötik -, és azt mondta: országosan az elmúlt évben csaknem harmadával nőtt a segélyezettek száma, a mostani rendszer ugyanis nem a munkára ösztönöz. -Közben a távirati iroda úgy értesült, hogy elkészült az ügyben a kisebbségi ombudsman jelentése. Kállai Ernő - az MTI információi szerint - törvénytelennek tartja a segélyek kifizetésének közmunkához kötését.

Lemondott a Budapesti Értéktőzsde elnöki tisztségéről és igazgatósági tagságáról is Szalay-Berzeviczy Attila. Döntését azzal indokolta, hogy a BÉT megváltozott tulajdonosi szerkezete új helyzetet teremt a tőzsde életében. A Bécsi Értéktőzsde múlt csütörtökön jelentette be, hogy a már meglévő 12,5 százalékos részesedéséhez további 25,2 százaléknyi tulajdonrészt vásárol a BÉT-ben.

Bemutatták az első magyar hibrid személyautó sorozatgyártásra szánt prototípusát, a Solót. A háromszemélyes kisautó az őriszentpéteri ANTRO Kht. mérnökeinek 7 éves munkájával készült el. Magyar Zsolt tervező az Inforádióban elmondta: a tervek megalkotásánál fő szempont volt a környezet védelme és a gazdaságosság. Hozzátette: a bioetanollal működő motor végsebessége óránként 140 kilométer, a kocsi szén-dioxidban számolt károsanyag-kibocsátása 3,3 kilogramm 100 kilométerenként, a fogyasztása pedig másfél liter. - Az első magyar hibridautó a tervek szerint 2012-ben kerül a piacra, és az ára megegyezik majd egy alsó-középkategóriás kisautóéval, fenntartása viszont sokkal olcsóbb lesz.