"Nagy Imre újratemetése a felszabadulás érzését hozta az országnak"

Infostart
2008. június 16. 21:57
Nagy Imre újratemetése a felszabadulás érzését hozta az országnak - mondta az InfoRádiónak Kulin Ferenc. Az egykori MDF-es rendszerváltó politikus szerint az eseményen szónokló Orbán Viktor beszéde politikailag irracionális volt, és akár ellentétes hatása is lehetett volna.

Nagy Imre újratemetésének olyan hatása volt, amiről azt mondhatjuk, hogy felszabadulásként élte meg a magyarság többsége - mondta az InfoRádiónak Kulin Ferenc, hozzátéve: a "most már ki lehet mondani" és a "meg lehet fogalmazni az igazságot" élményét adta az embereknek.

Az egykori MDF-es politikus elmondta: nem tudja, hogy a politikai események sorában az újratemetés mennyire volt katalizáló, de lélektanilag feltétlenül az volt.

A Károli Gáspár Református Egyetem dékánja szerint Pozsgay Imre fél évvel korábbi bejelentése, miszerint az 56-os eseménysorozat nem ellenforradalom, hanem népfelkelés volt, egyáltalán nem volt elfogadott álláspont az MSZMP köreiben, és óriási fordulatot jelentett.

E nélkül a fordulat nélkül az ezt követő politikai felfordulás és botránysorozat nem történhetett volna meg - fogalmazott az egyetemi tanár.

Az Orbán-beszéd váratlan és kockázatos volt

Kulin Ferenc az akkori MDF delegáltjaként Nagy Imre újratemetésén a díszőrségben kapott helyet, így sajátos szemszögből hallgathatta végig a szónoklatokat.

Az eseményen elhangzott beszédek közül egyértelműen Orbán Viktoré volt az, ami váratlannak hatott - mondta, hozzátéve: a beszéd nem tűnt akkor politikailag racionálisnak, és nagy kockázata is volt.

Kulin Ferenc szerint ugyanis az MSZMP-ben és háttérszervezeteiben voltak még olyan erők, amelyek szívesen használták volna ki a temetés eseményeit arra, hogy botrány és zavargások keltésével megfordítsák a folyamatot - a szovjet csapatok távozására felszólító Orbán-beszéd így akár olaj is lehetett volna a tűzre.

Hanganyag: Nagy Tamás


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást