Zár a rakpart - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. június 15. 19:54
Hétfőtől 2 hónapra lezárják a budai alsó és felső rakpartot a Bertalan utca és a Szent Gellért tér között a 4-es metró és a főgyűjtő csatorna építése miatt.

Az autósok kerülőútként a Budafoki és a Bartók Béla utat használhatják. A közlekedés megkönnyítésére a Szent Gellért téren felbontották a díszburkolatot és a Budafoki utat meghosszabbítva ideiglenes útpályát építettek. A szakemberek feszített ütemben dolgoznak majd, hogy még augusztus 20-a előtt elkészüljenek a munkával.

Emlékülést lesz az Országgyűlésben

Emlékülést tart hétfőn este az Országgyűlés Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének ötvenedik évfordulóján. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mellett beszédet mond Méray Tibor író, 56-os forradalmár, valamint Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke.

Az emlékülésen Sólyom László államfő és a Fidesz nem képviselteti magát. A kormányfő a köztársasági elnök és a parlamenti pártok elnökei mellett meghívta a diplomáciai testület tagjait, a házelnököt, Nagy Imre unokáit, és az '56-os szervezetek képviselőit.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője elmondta: az Ötvenhatos Vértanúk Emléknapján forgalomkorlátozások és fokozott ellenőrzések lesznek a fővárosban.

Hazatért levelezés


Megérkezett Kővágó József irathagyatéka az Egyesült Államokból; Budapest második világháború utáni első polgármesterének, a Független Kisgazdapárt 1956-os főtitkárának emigrációs dokumentumait lánya, Kővágó Katalin ajándékozta a Magyar Országos Levéltárnak.

Gecsényi Lajos főigazgató elmondta: a 4 évtizedes egyesült államokbeli emigrációban folytatott levelezésből részletes képet alkothatnak az amerikai magyarság kapcsolatrendszeréről. Hozzátette: jövőre befejeződik az iratok részletes feltárása, és utána a kutatók, érdeklődők is hozzáférhetnek a hagyatékhoz.

A pápa imádsága

Megbékélésre és együttműködésre kérte a világ népeit, különösen a közel-keleti térség lakóit XVI. Benedek pápa a dél-olaszország Brindisiben mondott úrangyala imádságában. A katolikus egyházfő kétnapos főpásztori látogatást tett a régióban, és ennek keretében, a város kikötőjében mondta el szokásos vasárnapi imádságát mintegy 60 ezer ember előtt.

870 fogoly eltűnt

Afganisztánban amerikai és NATO-katonák segítségével kutatnak az afgán erők a Kandahár börtönéből tálibok által megszöktetett 870 fogoly után. - A lázadók péntek este rohamozták meg Dél-Afganisztán legnagyobb börtönét. Afgán hivatalos források szerint az összehangolt támadás során csaknem 900 fogoly szökött meg, köztük 390 tálib.


Hol van bin Laden?


Újabb titkos hajtóvadászatot indított az amerikai elnök az al-Kaida terrorszervezet vezérének elfogására - közölték Pentagon-források. Az amerikai katonai felderítés nevük elhallgatását kérő tisztviselői elmondták: George Bush janárban úgy akarja elhagyni a Fehér Házat, hogy megdöntötte Szaddám Huszein iraki diktátor hatalmát és elfogta a 2001. szeptember 11-i merényletek kitervelőjét. Oszama bin Laden, a feltételezések szerint - Pakisztánban rejtőzik.