"A környezetvédelem nem a napi politikai csatározások színtere"

Infostart
2008. június 14. 11:25
A környezetvédelem nem a napi politikai csatározások színtere - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Szabó Imre szerint a javaslatok előkészítésekor kell konszenzusra jutniuk a pártoknak.

A kisebbség kormányzás léte nem a környezetvédelem témáján fog múlni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szabó Imre. A tárcavezető szerint a környezetvédelem nem a napi politikai csatározások színtere, a szakmai kérdéseknek kell dönteni.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter úgy vélekedett: a javaslatok előkészítésekor kell konszenzusra jutniuk a pártoknak.

A minisztérium szeretné elérni, hogy a Magyarország levegőjét is szennyező osztrák szemétégetőt a beruházó Ausztria belső területén építse meg. Szabó Imre kiemelte: a széljárás miatt a hulladékégető termékeként a légkörbe került anyagok nagy része Magyarországra kerül, és okoz szennyezést, ez pedig elfogadhatatlan.

A tárcavezető azt kéri azt osztrák hatóságoktól, hogy ne adjanak engedélyt a szemétégető megépítésére, hacsak azt nem Ausztria belső területein építik meg.

Szabó Imre közölte: a tartományi vezetőkkel is felveszik a kapcsolatot, hogy elérjék céljukat, emellett a személyes ismeretségeket is kihasználják. Heinz Fischer államfő az osztrák természetbarát szövetség elnöke, míg a környezetvédelmi miniszter maga a magyarországi szervezet vezetője - emelte ki.

A tárcavezető szerint a nyilvánosság is nagy erő, hiszen az osztrák emberek sem tartják korrektnek, hogy másik országok területét veszélyeztetik a szemétégetővel.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabó Imre 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Szabó Imre 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást