Hibás volt a magyar érettségi?

Infostart
2008. június 10. 12:55
A magyar érettségi újraíratását kéri egy hajdúdorogi tanár, vagy legalábbis azt, hogy a tanárok nagyobb szabadságot élvezzenek a dolgozatok javításakor. Szolnoki Tibor szerint a diákok nem kaptak elegendő időt a szövegértési feladat megoldásához, a tanárokhoz pedig hibás javítókulcs került. Az oktatási jogok biztosa az Oktatási Hivatalhoz és a Magyar Tudományos Akadémiához fordul az ügyben. Aáry-Tamás Lajos azonban már most biztos abban, hogy az érettségi vizsga eredményeit nem fogják megsemmisíteni.

Az oktatási jogok biztosához fordult egy hajdúdorogi tanár. Szolnoki Tibor azt állítja, hogy rosszak a magyar irodalom érettségi vizsga szövegértési feladatához rendelt javítókulcsok, ráadásul a diákok nem kaptak elegendő időt a feladatok megoldására.

A hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnázium, Szakközépiskola és Diákotthon magyartanára szerint a diákoknak egy olyan interjúval kellett dolgozniuk, amely tartalmánál és nyelvezeténél fogva nem alkalmas arra, hogy egy szövegértési feladat alapja legyen. A szöveghez 17 feladat kapcsolódott, Szolnoki Tibor szerint ezek közül kilenc rossz volt, további hat pedig vitatható, azaz mindössze kettő olyan volt közöttük, amely jól megoldható és értékelhető volt.

A feladat megoldására szerinte kevés volt a rendelkezésre álló 60 perc, és a tanárok számára küldött javítókulcs is hibás volt.

A férfi először május 20-án fordult az oktatási jogok miniszteri biztosához, azt kérve, hogy írják újra a diákok a magyar érettségit. Mára már belátja, hogy ez szinte megvalósíthatatlan, így azt szeretné, ha a tanárok a javítókulcstól némileg eltérően javíthassák ki azokat.

Szolnoki Tibor azt mondta: mindez nem csak neki okoz problémát, sok tanár vette észre a hibát, hivatalos fórumokon azonban azért nem hozták szóba a pedagógusok, mert elbizonytalanítva élnek, és féltik az állásukat.

Nem kell megismételni az érettségit

Az oktatási jogok biztosa az Oktatási Hivatalhoz és a Magyar Tudományos Akadémiához fordul az ügyben. Aáry-Tamás Lajos azonban már most biztos abban, hogy az érettségi vizsga eredményeit nem fogják megsemmisíteni.

Előbbi a javítókulcsok pontatlanságát vizsgálhatja, az MTA szakemberei pedig arra adnak majd választ, hogy a feladatsor alkalmas volt-e arra, hogy a diákok érettségi vizsgadolgozata legye.

Elmondta azt is: eddig egyedül a hajdódorogi tanár fordult hozzá, de mindenképpen kivizsgálja az ügyet.

A vizsga megismétlésére az oktatási jogok biztosa ugyan tehet javaslatot - a döntést pedig a miniszter hozza meg -, erre azonban Aáry-Tamás Lajos jelenleg nem sok esélyt lát.

Hanganyag: Herczeg Zsolt


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szolnoki Tibor magyartanár
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aáry-Tamás Lajos miniszteri biztos
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást