Medárd-jóslat: lehűlés és még több eső érkezik

Infostart
2008. június 9. 12:06
A hét közepén erős lehűlés várható, de a hétvégére újra melegebb időjárást ígér Bozóki István meteorológus. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Munkatársa az InfoRádiónak elmondta: a Medárd-napi eső most is csapadékos időszakot jelzett előre, negyvennapos esőzéstől azonban nem kell tartani.

Átmenetileg meleg időre számíthatunk, sok lesz a napsütés, a csúcshőmérséklet országosan 25-30 Celsius-fok között valószínű, a fővárosban kedden 27-28 fokra kell számítani - mondta az InfoRádiónak az Országos Meteorológiai Szolgálat Munkatársa.

A hét közepétől ugyanakkor megváltozik az időjárás, az óceáni, nedves léghullámok ugyanis elérik a Kárpát-medencét: megnövekszik a felhőzet, a délutáni órákban záporokra, zivatarokra kell számítani, és gyengül a felmelegedés is: pénteken a maximum hőmérséklet 20 fok körül alakul majd - közölte Bozóki István.

A frontok távolodtával ismét a napsütésé lesz a főszerep: a hétvégén ismét 25 fokra lehet majd számítani, míg a jövő hét elején 27 fokos maximumra lehet számítani - fűzte hozzá a meteorológus.

Az OMSZ munkatársa elmondta: a népi megfigyelés szerint, ha Medárd-napkor (június 8-a) esik, hosszabb esős időszak következik. A regula idén is igaznak bizonyult: ha nem is negyven, néhány napig esős lesz az idő.

Bozóki István hozzáfűzte: a statisztikák alátámasztják a megfigyelést, június elején a Kárpát-medencében növekszik a csapadék valószínűsége, ilyenkor érik el az óceáni, nedves léghullámok a szárazföld belsejét.

Hanganyag: Litauszky Balázs


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást