Vízummentesség: még mindig várnunk kell a végső döntésre

InfoRádió / MTI
2008. június 5. 17:43
Csak október elseje után születhet döntés arról, hogy Magyarország csatlakozhat-e az amerikai vízummentességi programhoz - közölte a budapesti amerikai főkonzul csütörtökön. A Külügyminisztérium illetékese szerint egy-két hónapon belül a részletkérdésekben is megállapodhat Magyarország és az Egyesült Államok.

Thomas Ramsey amerikai főkonzul emlékeztetett: a vízummentességi programhoz csak azok az országok csatlakozhatnak, ahol tíz százalék alatti az elutasított vízumkérelmek aránya. Magyarországon a visszautasított vízumkérelmek aránya tavaly 10,3 százalék volt.

A főkonzul hozzátette: a cél az, hogy Magyarország minél előbb csatlakozhasson a vízummentességi programhoz. A legvégső határidő jövő június lehet, amikorra az Egyesült Államok kiépíti a biometrikus adatokat nyilvántartó rendszerét.

Thomas Ramsey elmondta: a magyar-amerikai tárgyalásokon nem került szóba, hogy a terroristagyanús embereknek további személyes adatait, így például szexuális szokásairól szóló információkat cseréljenek ki egymással a hatóságok.

Helyes Imre, a Külügyminisztérium konzuli főosztályának munkatársa azt közölte: Magyarország nem kíván több adatot megosztani az Egyesült Államokkal, mint a schengeni partnerországokkal.