Stumpf: Saját támogatói sem hiszik el, hogy Gyurcsány megváltozott

Infostart
2008. június 5. 07:15
Az SZDSZ kormányhoz való viszonyát nem befolyásolja az, hogy Kóka János vagy Fodor Gábor lesz a párt elnöke - mondta Stumpf István, a Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. A politológus hozzátette, meglepetés-eredménynek tartaná, ha a szabad demokrata elnökválasztást ismét Kóka János nyerné meg. A politológus arról is beszélt: ha Gyurcsány Ferenc távozik, utódként Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter és Surányi György korábbi jegybankelnök is szóba jöhet.

Az SZDSZ kormányhoz való viszonyát nem befolyásolja, hogy Kóka János, vagy Fodor Gábor lesz-e a párt elnöke, hiszen mindketten nyilvánvalóvá tették: nem fogadják el Gyurcsány Ferenc személyét - mondta a Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Stumpf István hozzátette: ha az MSZP azt szeretné, hogy a szabad demokraták visszatérjenek a koalícióba, legalább a miniszterelnököt le kell váltaniuk.

A politológus szerint lehetséges, hogy Gyurcsány Ferenc ezt a nyarat arra használja fel, hogy találjon egy olyan, a gazdaság szereplői számára elfogadható, külföldön inkább gazdasági szakembernek nyilvántartott politikust vagy közéleti személyiséget, akinek átadja a miniszterelnöki posztot, ő pedig megmarad az MSZP elnökének.

Ebben az esetben szorosabbra fűződhet az SZDSZ és a szocialisták kapcsolata, vagy a liberális párt akár vissza is térhet a koalícióba - mondta a szakértő. Stumpf István hozzáfűzte: nyilatkozataiból kiderül, hogy Fodor Gábor erre hajlandó lenne, az azonban kétséges, hogy Kóka János megtenné-e.

Nehéz feladat

A Századvég Alapítvány elnöke szerint akárki is vezesse a szabad demokratákat, a koalíciót mindenképpen nehéz lenne visszaállítani. Az SZDSZ ugyanis csak akkor tudja arcvesztés nélkül újra megkötni a koalíciós szerződést, ha valamilyen területen, például az adórendszerben, jelentős változásra lenne - tette hozzá a szakértő.

Míg az SZDSZ olyan miniszterelnököt szeretne, aki "reformerebb" Gyurcsány Ferencnél, addig az MSZP "bársonyosabb" kormányfőt látna szívesen. A Századvég Alapítvány elnöke szerint ez szinte feloldhatatlan ellentét: nagyon nehéz lenne olyan megoldást találni, amely kielégítené a szocialisták igényeit, és a szabad demokraták számára is felkínálná azt a lehetőséget, hogy a liberális értékek mentén újra tudja definiálni magát, és képes legyen visszaszerezni elvesztett szavazóbázisát.

Ugyanakkor az SZDSZ rendkívül megosztott: az idősebb párttagok továbbra is Kóka János mellett állnak, és Budapesten is erősebb a volt gazdasági miniszter. Ha a vidékiek jó része nem jelenik meg a szombati küldöttgyűlésen és nem állnak ki Fodor Gábor ellen, váratlan eredmény is születhet: Kóka Jánost újra megválaszthatják a párt elnökévé - mondta Stumpf István.Túl gyors a váltás

Nemcsak az SZDSZ-en, hanem a Magyar Szocialista Párton belül is komoly feszültségek mutatkoznak: különböző platformok próbálják a baloldali identitás újradefiniálását követelni a kormányfőtől, aki azonban nem képes ilyen gyorsan a bársonyos reformok élére állni - magyarázta a Századvég Alapítvány elnöke.

Stumpf István hozzátette: Gyurcsány Ferencnek, aki korábban a neoliberális reformok szóvivője volt, és kiállt amellett, hogy mindenáron keresztül kell vinni a magyarországi modernizációt, túl gyorsan kellett egyik szerepből egy másikba lépnie, ám azt, hogy megváltozott, még saját szavazói, támogatói sem hiszik el.

A politológus szerint lehet találni olyan politikust, aki, bár nem az MSZP-ből érkezik, képes 2010-ig irányítani a kormányt és közben megkezdi néhány terület - az adó- és nyugdíjrendszer, valamint az államháztartás - reformját, emellett konszenzust tud teremteni a nemzeti fejlesztési pénzek felhasználásában. Ilyen tekintetben szóba jöhet Bajnai Gordon vagy Surányi György is - jegyezte meg Stumpf István.

A szocialisták számára egy ilyen, kívülről érkező szereplő akkor lehet elfogadható, ha az csak 2010-ig vállalja a miniszterelnökséget, és a továbbiakban nem is pályázik a posztra - fűzte hozzá a Századvég Alapítvány elnöke.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Aréna 1 - Stumpf István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Aréna 2 - Stumpf István
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást