Levették a temetői emléktáblákat

Infostart
2008. június 5. 14:51
Leszerelték a Rákoskeresztúri Új köztemető 298-as és 301-es parcellájánál elhelyezett emléktáblákat, miután egy történészbizottság megállapította: a feltüntetett nevek 35-40 százaléka olyan embereket jelöl, akik nem méltóak az utókor tiszteletére.

A Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke az InfoRádióban elmondta: a táblák kegyeletsértőek voltak, ezért eltávolításukat tartotta a legsürgősebb tennivalónak. A testület egy év alatt szeretné a gyászparkban az új emléktáblákat kihelyezni - tette hozzá Radnainé Fogarasi Katalin.

A Szabadságharcosokért Közalapítvány által felkért történészbizottság korábbi jelentése szerint a Rákoskeresztúri Új köztemető 298-as és 301-es parcellájában elhelyezett emléktáblákon mintegy 40 százalékban olyanok neve szerepel, akik nem méltók arra, hogy az utókor tisztelje őket.

A szervezet elnöke, Boross Péter volt miniszterelnök a Népszabadság tavaly novemberi és decemberi cikkeire reagálva kért állásfoglalást a szakemberektől.

A 298-as parcellában 1945 és 1956 között, míg a 301-esben 1956 és 1962 között temették el a börtönben meghalt embereket.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást