"A lakosság kétharmada a rendszerváltás vesztesének érzi magát"

Infostart
2008. június 5. 07:48
A lakosság kétharmada úgy érzi, hogy vesztese a rendszerváltásnak - állította Elek István közíró, az MDF egykori alapítója, aki az Ökopolitikai Műhely rendezvényén vitázott György Péter esztétával és Schiffer Andrással, a Társaság a Szabadságjogokért jogászával a bal- és jobboldali politika létjogosultságáról.

Bár az Ökopolitikai Műhely vitasorozatának záróeseményén a hagyományos politikai kategóriákról kellett volna vitázniuk a meghívottaknak, de - ha másban nem is - abban egyetértettek, hogy nincs értelme a klasszikus bal- és jobboldaliságot ráhúzni a magyar pártokra. Schiffer András, a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület jogásza szerint a pártok által használt ideológiák XIX: századi állapotokat írnak le.

"A bal-jobb Magyarországon nagyjából annyit ír le, hogy a posztkommunista rendszertől ki milyen távolságra van, esetleg ennek vannak olyan díszítő jelzői, hogy az antiszemita-antifasiszta diskurzusban ki milyen pozíciót foglal el" - vélekedett.

Schiffer András szerint a mai populista ideológiák nem néznek szembe a rendszer valódi problémáival. A jogász alternatívaként említette az egyéni részvételt a politikában. Szerinte vannak reménykeltő civil kezdeményezések, például a Tubes mozgalom, ezzel viszont György Péter esztéta nem értett egyet.

Az MDF alapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy van két erőtömb, amelynek egyre erősebb a belső összetartó ereje. Elek István szerint a társadalom elégedetlen, nem ezt várta a rendszerváltástól.

Hozzátette, hogy mindettől függetlenül még így is a világ országainak a legfejlettebb harmadához tartozunk. Heves vita alakult ki a rendszerváltás megítéléséről. Míg György Péter szerint a rendszerváltás megtörtént velünk, addig Elek István úgy vélte, a társadalom igenis aktív alakítója volt az eseményeknek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást