Vádemelési javaslat rossz minőségű termékek forgalomba hozatala miatt

Infostart
2008. június 4. 14:33
Két évig taró vizsgálat után vádemelést javasol a rendőrség a M.E.G.A. Trade cégcsoport vezetői ellen. A rendőrség azért indított eljárást a cégvezetők ellen mert rossz minőségű termékeket hoztak forgalomba úgy, hogy a termék szavatossági idejét átcímkézték. Mintegy 41 tonna, és több mint 194 ezer darab átcímkézett élelmiszernél akadályozták meg, hogy forgalomba kerülhessenek.

A M.A.G.A. Trade cégcsoport tulajdonosa és ügyvezető igazgatója ellen javasol vádemelést a rendőrség. Az eljárás rossz minőségű termék forgalomba hozatalának megalapozott gyanúja miatt indult még 2006 decemberében.

A cégcsoport ellen azt követően indult rendőrségi eljárás, hogy a Pest megyei élelmiszerellenőrzési állomás ellenőrzést tartott a cég egyik törökbálinti raktárában.

Ennek során érték tetten a cég alkalmazottait, akik acetonnal lemosták a szavatossági idő lejártát tartalmazó cédulát, majd helyette egy újat ragasztottak.

A Nemzeti nyomozó Iroda Vagyonvédelmi Alosztályának vezetője, Egri Gábor elmondta: 657 tanút hallgattak meg az eljárás során. A cég vezetői egyébként osztrák és orosz állampolgárságúak.

Egri elmondta: "A nyomozás során nem merült fel olyan adat illetve bizonyíték, amely arra utalt volna, hogy a cégcsoport által forgalmazott vagy arra szánt átcímkézett termékek az emberi egészségre ártalmasak lettek volna. Akkor nyilván egy másik buncselekményrol beszélnénk ez az ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés buntette, de erre vonatkozóan bizonyíték nem merült fel..."

A botrány kirobbanása után több élelmiszerboltból lekerültek a lejárt szavatosságú termékek - mondta a fővárosi és pest megyei főállatorvos. Hajós Ádám hozzátette : a cég nem először kerül a hatóságok látókörébe. Korábban a fővárosban egy hűtőházban foglaltak le fagyaszott hús- és zöldégféléket.

Később pedig Heves megyében semmisítettek meg 80 tonna kétes eredetű terméket. "Több mint 41 tonna és több mint 194 ezer darab átcímkézett élelmiszernél akadályoztuk meg ezzel a hatósági ellenőrzéssel, hogy forgalomba kerülhessenek."

Újságírói kérdésre a vagyonvédelmi alosztály vezetője elmondta : a cég dogozói ellen azért nem indult eljárás mert nem sikerült bizonyítani a felelősségüket.

Egri Gábor beszámolt arról is, hogy a cég vezetői az eljárás során nem voltak őrizetben mert együttmuködtek a hatóságokkal.

Rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt egyébként maximum 3 év börtönbüntetés szabható ki. A nyomozás során gazdasági és vagyon elleni bűncselekmények gyanúja is felmerült, de ezt még vizsgálják a rendőrök.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást