A magyar mezőgazdaság sikerágazat - vélekedik a miniszterelnök

Infostart
2008. június 4. 22:14
Növelni kell a mezőgazdasági termelést és ki kell használni Magyarország termálvizeiben rejlő lehetőségeket - mondta Gyurcsány Ferenc a Magyar Agrárkamara XXI. Küldöttgyűlésén. A miniszterelnök hangsúlyozta: néhány évtizeden belül a legfontosabb nemzeti erőforrás nem elsősorban a fosszilis ásványok megléte, hanem a tiszta, jó minőségű víz lehet.

Az agrárium versenyhátrányát Magyarország nyugat európai riválisaival szemben úgy tudjuk csökkenteni, hogy a támogatásokat beruházásokra fordítjuk - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Agrárkamara XXI. küldöttgyűlésén, Budapesten. Hozzátette: védenünk és építenünk kell piacainkat, majd új piacok felé kell fordulni, amelyre a globális kereslet lehetőséget is teremt.

A tartósan 10 százalék körül növekvő Kína, a folyamatosan növekvő India együttesen közel két és fél milliárdos lakossága egyre több gabonát, egyre több húst kíván fogyasztani. Olyan rohamosan növekszik a globális élelmiszer-kereslet, amely, miközben nagyon sok ország számára az ezzel együtt járó alkalmazkodási problémák komoly gondot okoznak, Magyarország összességében ebben hatalmas lehetőséget találhat.

Gyurcsány Ferenc úgy vélte: a magyar mezőgazdaság sikerágazat. Olyan sikerek hordozója és teremtője, amely a gazdaság egésze számára példát képes mutatni. Ennek a sikernek pedig legfontosabb összetevői, hogy az elmúlt években depolitizálódott, globális szereplővé vált, és fejlődött a magyar mezőgazdaság.

A fejlesztésekkel kapcsolatban a kormányfő kitért arra is, hogy csak ebben a pillanatban 280 milliárd forint értékű pályázati forrás van nyitva az ágazat részére. Tehát az éves saját eredmény négyszeresét lehet támogatásként lehívni. Eddig nagyjából 20 milliárd forintot sikerült kifizetni.

A miniszterelnök beszédében hangsúlyozta: néhány évtizeden belül a legfontosabb nemzeti erőforrás nem elsősorban a fosszilis ásványok megléte, hanem a tiszta, jó minőségű víz lehet.

Magyarország e tekintetben Európa egyik leggazdagabb országává válhat. Kiemelte: a Magyar Tudományos Akadémia megtette a termálvíz felhasználásával kapcsolatos ajánlásait a kormánynak, így a kormány kész arra, hogy a javaslatok alapján olyan új szabályozásokat alkosson, amely az eddigieknél kedvezőbb mértékben kinyitja a termálvíz hasznosításának lehetőségeit a mezőgazdaság és a kertészet számára.

Az összevont terület-alapú mezőgazdasági támogatási rendszer kapcsán Gyurcsány Ferenc úgy vélte: Széles körű egyezség lesz az új rendszer bevezetése ügyében, mivel ez azért érdeke Magyarországnak, mert egy jól átlátható támogatási rendszert eredményezhet 2013-ig. Azon túl pedig, hogy öt év stabilitást hoz a mezőgazdaságnak, segíti az állattenyésztés pozícióit.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást