"A határnyitás az ország közös politikai teljesítménye"

Infostart
2008. június 4. 07:14
Legenda, hogy az egykori miniszterelnök, Horn Gyula 1989-ben külügyminiszterként egymaga döntött az osztrák-magyar határ megnyitásáról - mondta az InfoRádiónak Oplatka András történész-újságíró, aki szerint ez az ország közös politikai teljesítménye volt.

Az egyik, Nyugat-Németországban is élő legenda, hogy Horn Gyula, az akkori külügyminiszter döntött és nyitotta ki a határt - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Oplatka András, hozzátéve: a politikusnak valóban jól felfogott és nem jelentéktelen szerepe volt a határnyitásban.

Nincs azonban olyan kormány, amelyben a külügyminiszter egyedül dönt el ilyen kérdéseket, és utasítja a belügyminisztert, hogy mit tegyen vagy mit ne - hangsúlyozta a történész-újságíró.

Az Egy döntés története - a magyar határnyitás című könyv szerzője hangsúlyozta: a határnyitás az ország közös politikai teljesítménye volt, amelyben az MSZMP-nek alig volt szava. A Németh Miklós vezette kormány ugyanis 1989 késő nyarán lényegében már független volt a pártvezetőségtől.

A kollektív teljesítménybe azonban beletartozott az akkor már aktív és Nyugat-Európában is jegyzett ellenzék - mondta az újságíró, aki szerint 1989 nyarán már szóba sem került a keletnémet kormány azon követelése, hogy Magyarország küldje vissza vagy toloncolja ki a keletnémet menekülteket. Ez a szakértő szerint az ellenzéki kerekasztal tárgyalásoknak köszönhető, és annak, hogy az ország 1990 tavaszán már a szabad választások előtt állt.

Tragédia is lehetett volna a piknikből

Az 1989. augusztus 19-én megrendezett Páneurópai Piknik kapcsán a történész-újságíró elmondta: ez elsősorban civil szerveződés volt, amelyet a magyar kormány "potyautasként" használt fel, hogy megnézze: miként reagál a Szovjetunió egy kisebb határnyitásra.

Könyvében a szerző utal arra is, hogy a Sopronban megtartott esemény szervezésébe hibák csúsztak, mert állami oldalról nem mindenkinek volt világos parancsa és utasítása. Szerinte a határőrség helyszínen tartózkodó alezredesének józan eszén múlt az, hogy félreállt csapatával és átengedte a keletnémeteket.

Oplatka András úgy véli: tragikus eseményekre is sor kerülhetett volna.

Hanganyag: Mong Attila


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Oplatka András Horn Gyula szerepérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Oplatka András a Páneurópai Piknikrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást