Rákgyógyszerek: életek múlhatnak a papírmunkán

Infostart
2008. június 3. 18:15
A daganatos betegek életét veszélyezteti, hogy az egyedi kérelemre engedélyezett gyógyszereknél az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendszeresen túllépi a 30 napos határidőt - jelentette ki a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Vasváry Artúrné hozzátette: különösen az egyszer már engedélyezett és akkor bevált kezelések újabb gyógyszeradagjainak kiutalása nehézkes. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár szóvivője hangsúlyozta: a szervezet nem kér felesleges dokumentumokat. Ha a kérelmező minden szükséges papírt mellékel, akár egy hét alatt elbírálhatják a beadványát.

A rákgyógyszerek egy csoportjának - amelyeket speciális daganatok kezelésére használnak - alkalmazása egyelőre nem szerepel a kórházak költségvetésében, így azokat a betegnek kérnie kell - mondta az InfoRádiónak a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Vasváry Artúrné hozzátette: ahhoz, hogy a beteg megkaphassa a számára hatékony gyógyszert, el kell küldenie orvosának szakvéleményét az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

A probléma az, hogy az OEP nagyon lassan bírálja el a kérelmeket, és előfordul, hogy bizonyos dokumentumok pótlására kéri a beteget, ezzel hosszadalmassá téve a folyamatot és késleltetve a kezelés megkezdését - hangsúlyozta a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Előfordul, hogy harminc napnál is több telik el, mire az OEP munkatársai eldöntik, megkaphatja-e a páciens az adott gyógyszert, a következő adag kiadásának engedélyezése pedig gyakran tart tovább egy hónapnál. Ez idő alatt a betegek kezelés nélkül maradnak, ami egészségi állapotuk visszafordíthatatlan romlását okozatja - mondta Vasváry Artúrné.

Akár egy hét alatt

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak harminc napja van arra, hogy elbírálja a speciális, akár több millió forintba kerülő gyógyszerekre vonatkozó egyéni méltányossági kérelmeket - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Molnár Barbara hozzátette: sokszor ennél jóval rövidebb idő alatt megszületik a döntés arról, hogy a beteg megkaphatja-e a készítményt, a folyamat akkor húzódhat el, ha hiánypótlásra kell kérni a szakorvost.

Az OEP szóvivője hangsúlyozta: ha egy betegnél bevált egy terápia, az orvos felelőssége is, hogy a következő adagra vonatkozó kérelmet idejében és hiánytalanul beadja, így az elbírálás ideje alatt - amely esetenként nem több egy hétnél - ne kelljen megszakítani a kezelést.

Molnár Barbara kijelentette: az OEP sosem kér szükségtelen leleteket, a kérelmekről orvosokból álló szakértői testület dönt. A szóvivő hozzáfűzte: drága és komoly gyógyszerekről van szó, nem engedhető meg, hogy valaki indokolatlanul kapjon egy ilyen készítményt.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Vasváry Artúrné
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Molnár Barbara
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást