Újraindította az eljárást Brüsszel az OMV-MOL ügyben - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. június 2. 19:07
Az Európai Bizottság újraindította a versenyfelügyeleti eljárást az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalatnak a MOL felvásárlását célzó tervei ügyében. Az eljárást Brüsszel május 5-én arra hivatkozva függesztette fel, hogy az OMV-től nem kaptak meg minden szükséges adatot.

A testületnek eredetileg augusztus közepéig kellett volna határozatot hoznia arról, hogy az OMV és a MOL összefonódása jelentősen korlátozná-e a versenyt az uniós piacon, de az eljárás felfüggesztése miatt most szeptember 18-ára módosították a határidőt. A testület az első vizsgálat után azt már megállapította, hogy a tervezett ügylet versenyjogi aggályokat vethet fel. Az OMV - amely a MOL részvényeinek mintegy 20 százalékát birtokolja - úgy véli: az egyesülés mindkét céget erősítené, és kedvező lenne a részvényesek számára, a MOL azonban ezzel ellentétes véleményen van.

Törvénymódosítás az esélyegyenlőségért

Elfogadta az iskolai esélyegyenlőséget biztosító törvénymódosításokat az Országgyűlés. A változtatások értelmében lehetőség lesz - egyebek mellett - az egységes óvoda és bölcsőde üzemeltetésére, valamint az óvodáztatási támogatás bevezetésére. A jogszabály emellett módosítja a felvételi eljárást a hat- és nyolc évfolyamos középiskolákban, és felhatalmazást ad a kormánynak a pedagógusbérek rendezésére.

Ismét elutasította az Országgyűlés Veres János válaszát

Elutasította az Országgyűlés a pénzügyminiszter egy ellenzéki interpellációra adott válaszát; Veres Jánost az adócsökkentésről kérdezte a fideszes Szatmáry Kristóf. A szavazáskor először szavazategyenlőség alakult ki, de a szabad demokrata Gulyás József jelezte, hogy nem működött a gépe, és nemmel szavazott, ezzel eldöntötte a szavazást.

Orbán Viktort pénzbüntetésre ítélte a frakció

Igazolatlan hiányzás miatt pénzbüntetésre ítélte a Fidesz-frakció a párt elnökét. Orbán Viktor - nyolc másik fideszes képviselővel együtt - nem vett részt a Tibettel kapcsolatos országgyűlési határozat napirendre vételéről rendezett szavazáson; a javaslatot végül elvetették a képviselők. A Fidesz frakcióvezetője az InfoRádiónak azt mondta: tudomása szerint Orbán Viktor, Áder János és Matolcsy György azért nem vett részt a szavazáson, mert téves információt kaptak annak időpontjáról. Navracsics Tibor közölte: az érintetteknek a frakciószabályzat értelmében 50-50 ezer forintos büntetést kell fizetniük. Hozzátette: a pártelnök elismerte, hogy Matolcsy György miatta maradt távol, ezért az ő büntetését Orbán Viktor átvállalta.

MTV-elnök: újabb pályázat

Közzétette a Magyar Televízió elnöki posztjára kiírt harmadik pályázatának felhívását a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége, miután a múlt héten sem sikerült elnököt választaniuk. A kiírásból kiderül: legkorábban október közepén lehet új elnöke az MTV-nek. A jelentkezéshez szükséges információs csomagot június 9-e és június 30-a között - a korábbiakhoz hasonlóan 120 ezer forintért - vehetik fel az érdeklődők a kuratórium titkárságán. A posztért versenybe szállók szeptember 15-éig adhatják le pályamunkájukat, majd október első három napján mutathatják be személyesen is elképzeléseiket a kuratórium elnökségének.

Eb: nem lesz végig határellenőrzés

Ausztria várhatóan nem a teljes labdarúgó Európa-bajnokság alatt, hanem csak az országban rendezett mérkőzések kezdete előtt körülbelül egy nappal állítja vissza az ellenőrzést a nagyobb közúti határátkelőkön. A Külügyminisztérium szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: a bécsi hatóságok biztonsági okokra hivatkozva nem közölnek részleteket az ellenőrzések konkrét időpontjáról, de a sorompókat - a korábbi tájékoztatással ellentétben - nem szerelik vissza. A szóvivő a legfrissebb információkra hivatkozva most azt közölte: Hegyeshalomnál az érintett időszakokban várhatóan csak lépésben haladhatnak az autósok, az osztrákok pedig szúrópróbaszerűen döntenek az ellenőrzésről. Szelestey Lajos hozzátette: mától július 1-ig a határátkeléshez minden esetben szükséges a megfelelő úti okmány.

Elhunyt Fejtő Ferenc

Párizsban elhunyt Fejtő Ferenc magyar történész, újságíró, Kelet-Európa szakértő. Fejtő Ferencet a Hotel Dieu nevű kórházban érte a halál, ahova egy héttel ezelőtt tüdőembóliával vitték be. A Széchenyi-díjas író, publicista 1938-ban költözött a francia fővárosba, miután megjelent a kormány németbarát politikáját bíráló cikke, ami miatt 6 hónap szigorított börtönre ítélték. A 2. világháborúban a 22. idegen gyalogezred katonájaként harcolt, majd - miután többször hazalátogatott - 1949 szeptemberében politikai menedékjogot kért Franciaországban. 40 évvel később, 1989-ben, Nagy Imre újratemetésére utazott ismét Magyarországra. Fejtő Ferenc 98 éves volt.