Ismét elutasították a képviselők Veres János válaszát

InfoRádió / MTI
2008. június 2. 15:17
Az Országgyűlés hétfőn elutasította Veres János pénzügyminiszter interpellációra adott válaszát; Szatmáry Kristóf (Fidesz) az adócsökkentésről kérdezte a minisztert. Két másik interpellációra adott választ viszont elfogadott a kérdést feltevő ellenzéki képviselő.

A Ház 182 igen, 183 nem szavazattal utasította el a választ. Először szavazategyenlőség alakult ki, de Gulyás József (SZDSZ) jelezte, hogy nem működött a szavazógépe, és nemmel szavazott, ezzel eldöntötte a szavazást.

Szatmáry Kristóf szerint a kormánynak nincs megfelelő hitele a gazdaság talpraállításához, és mindenki kétségekkel fogadja az adóváltoztatásokra vonatkozó kijelentéseket. Veres János válaszában azt mondta, reméli, hogy meg fogják szavazni azt a javaslatot, amely 2009. január elsejétől csökkentett adó-, járulék- és adminisztrációs terhelést fog jelenteni.

Két ellenzéki képviselő viszont elfogadta a kérdésére adott miniszteri választ.

Harrach Péter (KDNP) arról beszélt, hogy a ferences rend által fenntartott, Autista Segítő Központ nem jutott állami támogatáshoz, mivel a rend témafelelőse tavaly infarktussal kórházba került és a normatív állami támogatásra vonatkozó igénybejelentő lapot csak késve tudták beküldeni. Ez 300 embert érint.

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter válaszában közölte: a tárca keresi a megoldást arra, hogy az önhibájukon kívül mulasztó intézmények fenntartói számára támogatást tudjanak adni.

Herényi Károly (MDF) a legfőbb ügyészhez fordult, mert véleménye szerint a Köbal Könnyűfémmű Kft. 2005 októbere óta tartó felszámolásának ügyében hónapok óta semmit nem tesznek a hatóságok.

Kovács Tamás legfőbb ügyész közölte, hogy a felszámolás során több nyomozóhatóság több szálon indított büntető eljárást, de később az ügyészség ezeket egyesítette. Megjegyezte, hogy az ügyészség a nyomozást intenzíven irányítja, azt ügyet jelentőségének megfelelően kezeli, és mindent megtesz a tényállás tisztázása érdekében.