Virágzik a korrupció, a közbeszerzések nagy része szakszerűtlen

InfoRádió / MTI
2008. május 29. 13:41
Míg a szomszédos országokban javul a korrupciós helyzet, addig Magyarországon stagnálás tapasztalható, ez pedig az ország gazdasági fejlődését is gátolja. A Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal tagjai szerint harcot kell hirdetni a vesztegetés ellen. Átfogó javaslatukat ősszel teszik közzé.

A korrupció elterjedtsége a versenyképesség korlátjává vált Magyarországon - jelentette ki Alexa Noémi, a Transparency International magyarországi vezetője, a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal ülésén.

Egy tízpontos skálán mérve, ahol a 10-es a legjobb pontszám, Magyarország 5,3 ponton stagnál, azaz folyamatosan közepesen korrupt országnak számít. Eközben azonban a régió többi országában javulás tapasztalható.

Kulcsprobléma a párt-, és kampányfinanszírozás, ahol a legális források aránya 10 százalék, az illegális forrásoké 90 százalék - fogalmazott Alexa Noémi. A korrupció elterjedtségének másik oka, hogy a közbeszerzések 90 százaléka szakszerűtlen, ráadásul az igazságszolgáltatási rendszer szakmai felkészültsége is gyenge - tette hozzá. A rendszerszerű korrupció 20-25 százalékkal drágítja a beszerzéseket - közölte egy felmérés eredményét a Transparency International vezetője.

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint, ha a pártfinanszírozás teremtette intézményes korrupció nem burjánzana, akkor az üzleti, illeti egyéni korrupció tere is szűkülne.

Hanganyag: Molnár Anikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást