Magyarország: feszültség minden szinten

InfoRádió / MTI
2008. május 27. 10:41
Kellemetlen ízű koktél a magyar gazdaság számára - fogalmaz elemzésében a Neue Zürcher Zeitung. Mint írják: nincs még egy olyan ország Kelet-Európában, amelynek hasonlóképpen bonyolult gazdasági helyzettel kellene szembenéznie, mint Magyarország. Így az MNB nem volt egyszerű helyzetben a kamatdöntés meghozatalakor hétfői ülésén.

Nincs még egy olyan ország Kelet-Európában, amelynek hasonlóképpen bonyolult gazdasági helyzettel kellene szembenéznie, mint Magyarország - emelte ki keddi számában a Neue Zürcher Zeitung svájci világlap a nemzeti bank által végrehajtott kamatemelést elemezve.

Az újság véleményének alátámasztására felhívta a figyelmet arra, hogy egyrészt még mindig nyomást gyakorolnak a hazai gazdaságra az államháztartási hiány megfékezésére 2006-ban indított takarékossági program következményei.

Másrészt a keresletkorlátozó gazdaságpolitika sem nyújt védelmet a növekvő inflációval szemben: az árdrágulás áprilisban regisztrált 6,6 százalékos üteme több mint kétszerese annak a szintnek, amelyet a központi bank célul tűzött ki.

Ha az ember még hozzáveszi mindehhez azt a politikai feszültséget, amellyel a Gyurcsány-kormánynak a reformokba belefáradni látszó lakosság széles körű csalódottsága miatt meg kell küzdenie, nyilvánvalóvá válik, hogy a nemzeti banknak nem volt egyszerű dolga a kamatdöntés meghozatalakor hétfői ülésén - írta a tekintélyes lap.

Rámutatott, hogy eredménytelenek maradtak a miniszterelnöki hivatal felhívásai, hogy ne terheljék pótlólag a gazdaságot újabb kamatemeléssel, a hazai valuta őre a várakozásnak megfelelően szavahihetőségét és ezzel az árstabilitás célkitűzését tekintette elsődlegesnek: a monetáris tanács egyhuzamban harmadszor is úgy döntött, hogy megemeli - méghozzá 25 bázisponttal - a jegybanki alapkamatot.

A Neue Zürcher Zeitung szerint ezzel Magyarország Románia mögött a második legmagasabb kamatszinttel rendelkezik az Európai Unión belül.

Hogy a mostani lépéssel a kamatciklus elérte-e a tetőpontját, a pénzpiacon vitatott téma. Az emelési sorozat befejezése mellett szól egyebek között a forint tapasztalható erősödése is, amely nem utolsósorban az árfolyam szabad lebegtetésére hozott februári döntéssel magyarázható.

Ám még a hazai valuta erős árfolyama is csak korlátozott mértékben képes kordába szorítani az áremelkedést - jegyezte meg a Neue Zürcher Zeitung, és utalt arra, hogy a nemzeti bank a fogyasztói árindex 2008-ban várható növekedésére vonatkozó előrejelzését a februári 5,9 százalékról 6,3-ra módosította.