Visszaáll a korábbi társadalombiztosítási rendszer - a nap legfontosabb hírei

Infostart
2008. május 26. 21:07
Hatályon kívül helyezte az Országgyűlés az egészségbiztosítási pénztárakról szóló jogszabály jelentős részét. A név szerinti szavazáson 347 igen, 19 nem vokssal, tartózkodás nélkül döntöttek a visszavonásról. Az öt parlamenti párt közül csak az SZDSZ nem támogatta az indítványt.

A parlamenti döntéssel visszaáll a korábbi társadalombiztosítási rendszer; a 22 megyei egészségbiztosítási pénztárat jogutód nélkül, kényszer-végelszámolással megszüntetik. A törvényből kizárólag azok a rendelkezések maradnak meg, amelyek már részeivé váltak az egészségügy jogi szabályozásának és elhagyásuk egyes területek szabályozatlanságát eredményezné.

A parlament döntött a Legfelsőbb Bíróság elnökéről és az ombudsman-jelöltekről is. A képviselők Fülöp Sándort megválasztották a jövő nemzedékek ombudsmanjának, ugyanakkor Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosi kinevezését nem támogatták, és a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Baka András sem kapta meg a szükséges kétharmados támogatást. Sólyom László köztársasági elnök sikernek nevezte a jövő nemzedékek ombudsmanjának megválasztását, ugyanakkor az elutasító döntésekkel összefüggésben azt mondta: továbbra sem lát okot arra, hogy változtasson eddigi jelölési gyakorlatán.

Az Országgyűlés kiegészítette a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségét és az Országos Rádió és Televízió Testületet. A döntés alapján a most 10 tagú testületek létszáma a Magyar Rádió és a Magyar Televízió esetében 14-re, a Duna Televíziónál 12-re emelkedik, az ORTT-be pedig egy plusz tagot választottak. A döntésre azért volt szükség, mert az SZDSZ delegáltjai május elsejétől az ellenzéki oldalhoz tartoznak, és a médiatörvény értelmében a kuratóriumi elnökségekbe fele-fele arányban delegálhatnak tagokat a kormány-, és az ellenzéki pártok.

BKV-sztrájk: még nincs megállapodás

Továbbra sem sikerült megállapodnia a BKV-nál működő szakszervezeteknek a vállalat vezetőségével a kollektív szerződés 2009 végéig való meghosszabbításáról. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az InfoRádióban elmondta: több félreértést sikerült tisztázni, és bíznak abban, hogy kedden létrejöhet az egyezség, és elkerülhető a munkabeszüntetés. A korábbi tárgyalásokon a többi követelésről már megegyeztek, de ha kedden nem lesz előrelépés a kollektív szerződés ügyében, akkor az érdekképviseletek várhatóan megtartják csütörtökre és péntekre meghirdetett sztrájkjukat.

Megemelte az alapkamatot a Monetáris Tanács

25 bázisponttal, 8,5 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Az elemzők jelentős többsége ezt a döntést várta. A jegybank megemelte GDP-előrejelzését; az idei bővülést 2-ről 2,2 százalékra, a jövő évit 3-ról 3,2 százalékra módosította. Ezzel párhuzamosan változott az inflációs előrejelzés is. A nemzeti bank becslése alapján az idén 6,3 százalékkal emelkednek a fogyasztói árak, szemben a februárban várt 5,9 százalékkal. Közben az MSZP károsnak, drágának és értelmetlennek nevezte az ország szempontjából a kamatemelést. A szocialista Molnár Albert úgy vélte: ilyen mérvű szigorítás indokolatlan, és aláássa az elmúlt évek gazdasági eredményeit. Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke úgy nyilatkozott: pártja a jegybankelnök meghallgatását kezdeményezi a testületben.

Túl van az életveszélyen a biztonsági őr

Már nincs életveszélyben az a biztonsági őr, akit egy hete, pénzszállítás közben lőttek mellkason az egyik debreceni bevásárlóközpontnál. Szentgyörgyi János, a Kenézy kórház szóvivője elmondta: a sérült állapota stabil, folyamatosan javul, és életfontosságú szerveit már nem kell gépekkel működtetni. A rablót, aki rálőtt a férfira, még nem találták meg. Összesen 2,6 millió forint nyomravezetői díjat ajánlottak fel annak, aki érdemben segíti a nyomozást.

Beismerő vallomást tettek a kaposvári gyilkosok

Beismerő vallomást tett az a két 17 éves fiú, akik a múlt héten megölték osztálytársukat Kaposváron - mondta az InfoRádióban a Somogy megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Herke Tamás közölte: a diákok bevallották, előre kitervelten követték el a gyilkosságot. A két fiú egy Kaposvár melletti tóhoz csalta osztálytársát, és ott súlyosan bántalmazták, majd vízbe dobták. A 17 éves fiú ekkor még életben volt. A gyanúsítottak azzal indokolták tettüket, hogy korábbi barátjuk elfordult tőlük, és ellenségesen viselkedett velük.

Klein Dávid most sem jut fel a Mount Everestre

Megbetegedett és emiatt visszafordult az újabb magyar Mount Everest Expedíció egyik tagja. Klein Dávid az InfoRádiónak elmondta: lázzal járó vírusos tüdőgyulladást kapott, ezért úgy döntött, hogy a 7300 méteres magasságban lévő 3-as táborból, visszatér a kettes alaptáborba. Hangsúlyozta: reméli, hogy társának, Várkonyi Lászlónak sikerül teljesítenie a kitűzött célt. A Pepsi Max Everest Expedíció tagjai arra vállalkoztak, hogy oxigénpalack nélkül másszák meg a Mount Everest 8850 méter magas csúcsát. Magyar sportolónak ez eddig még nem sikerült.

Már továbbítja a képeket a Marsról a Phoenix

Sikeresen landolt a Marson az amerikai Phoenix szonda, és megkezdte az első fényképek továbbítását a vörös bolygó mindeddig felderítetlen térségeiről - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal. A szondát tavaly augusztus 4-én indították útnak a floridai űrrepülőtérről, és 679 millió kilométert tett meg a világűrben. A Földre továbbított első képeken az északi mélyföldek vidéke látható, ahol a szonda leszállt, és amelyről korábban nem készült még közeli felvétel.