Orbán titkos beszéde az Országgyűlés előtt

InfoRádió / MTI
2008. május 26. 15:21
Az Orbán Viktor részvételével tartott zártkörű beszélgetésből kiszivárgott részletekre reagált napirend előtti felszólalásában Dávid Ibolya (MDF) és Mesterházy Attila (MSZP) hétfőn a parlamentben.

Napirend előtti felszólalásában Dávid Ibolya az Orbán Viktor részvételével tartott szűk körű beszélgetés kiszivárgott részleteire reagálva azt mondta, hogy számára az volt a legmeglepőbb, hogy a kiszivárgott mondatok tartalmát senki nem cáfolta. Dávid Ibolya utalt arra a mondatra, amely szerint a Fidesz nem akarta megnyerni a két évvel ezelőtti parlamenti választásokat, mert a párt elnöke tisztában volt azzal, hogy a "gazdaság romos állapotban van, semmi kedve nem volt a romok eltakarításához hozzákezdeni".

Ezzel a kijelentésével az MDF-es politikus véleménye szerint a Fidesz elnöke sok százezer, millió jobboldalra szavazót sértett meg, akik úgy érezhetik, hogy becsapták őket.

Veres János pénzügyminiszter Orbán Viktor kiszivárgott szavaival kapcsolatban azt mondta, hogy a kormánynak nem volt, nincs és a későbbiekben sem lesz olyan javaslata, hogy a nyugdíjakat be kell fagyasztani Magyarországon. Hozzátette, hogy a kormány folytatni akarja a nyugdíjkorrekciós programot és mostani terveik szerint a 2009-es költségvetésben is biztosítani fogják az ehhez szükséges pénzt.

Mesterházy Attila (MSZP) azt emelte ki beszédében, hogy miközben az ország elindul előre az uniós programok segítségével, Orbán Viktor ismét befagyasztaná a nyugdíjakat, illetve felfüggesztené a nagyberuházásokat, veszélyeztetve több ezer munkahelyet és az EU-források lehívását. Hozzátette, hogy a Fidesz elnöke a szerződések újratárgyalásával veszélyeztetné a jogbiztonságot, a kifizetések elhalasztásával pedig csökkentené a befektetői bizalmat.

A szocialista politikus szerint az elmúlt két évben nem erről beszélt a Fidesz. Véleménye szerint joggal várhatják el a jobboldali emberek, hogy Orbán Viktor tisztázza, melyik a valódi programja és melyik a valódi arca: "a globalizáció hatásait a határon megállítani képes paternalisztikus népvezér (...), vagy adott esetben egy neolibeláris politikát kritika nélkül elfogadó, cinikus hatalomtechnikus". Mesterházy Attila szerint, ha erre megvan a válasz, az emberek el tudják dönteni, hogy az elmúlt két évben hazudott folyamatosan, vagy csak a múlt heti beszédében.