Milliárdos megtakarítást hozhat a lakásfelújítási program

Infostart
2008. május 23. 17:55
Ötven-hatvanezer panellakást újíthatnak fel az Új Magyarország Lakásfelújítási Program keretében - mondta el az InfoRádiónak az önkormányzati miniszter.

Gyenesei István kijelentette: Magyarországon 820 ezer panellakás van, amelyek közül az elmúlt hat évben 190 ezret újítottak fel mintegy 35 milliárd forint állami támogatás felhasználásával.

A most útjára indított négyéves program a korábbi évi mintegy 6 milliárdos összeg kétszeresét irányozza elő. Idén 11,5 milliárd forint állami forrás áll rendelkezésre, amely a felújítások költségének harmadát adja. A második harmadot az önkormányzatok, a harmadikat a lakosság fedezi. Új elem, hogy ha a helyhatóság nem ad támogatást, a lakók átvállalhatják az önkormányzati hányadot.

A tárcavezető szerint a programnak köszönhetően legalább 50-60 ezer lakás újulhat meg; a pályázati csomagba a panel- és kéményfelújítás, valamint az ökoprogram tartozik, utóbbi keretében 30 ezer távfűtéses lakásnál oldható meg az egyedi szabályozhatóság.

Gyenesei István úgy számol, hogy a legrosszabb állapotban lévő lakásállomány fele kap állami segítséget, ennek köszönhetően az érintettek 8-50 százalékkal kevesebbet fizetnek majd a fűtésért, ami összességében egymilliárd forintos megtakarítást jelent számukra.

A programnak gazdaságélénkítési hatása is van, 34-35 milliárdos megrendelést hoz az építőipar számára - hangsúlyozta az önkormányzati miniszter.

Hanganyag: Panulin Ildikó


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást