"Egyetlen ember felelőtlensége miatt egy egész kontinens kerülhet veszélybe"

Infostart
2008. május 23. 05:34
A globalizáció és a globális felmelegedés miatt az élelmiszerlánc annyira megváltozott, hogy egyetlen ember felelőtlensége és nyereségvágya akár egy egész kontinens élelmiszerellátását és egészségét veszélyeztetheti - mondta az InfoRádiónak a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója az Élelmiszerbiztonság a 21. században címmel megrendezett konferencián. Az országos főállatorvos ugyanitt arról beszélt: boltok polcain található húsipari termékek 35-40 százaléka a feketegazdaságból származik.

A globalizáció, amelynek hatására megváltozott az élelmiszerlánc, eddig nem tapasztalt veszélyeket hordoz: új vegyszerek, kórokozók jelennek meg, a régóta ismertek tulajdonságai pedig megváltoznak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója.

Egyre több új információ derül ki az egyes szerek hosszú távú - daganatkeltő, krónikus - hatásáról, és új feladat a klímaváltozás hatásainak nyomon követése is, hiszen az éghajlat változása hat a rágcsálók megjelenésére, a növények szárazságtűrő képességére - fűzte hozzá.

A szakembereknek egyre-másra új veszélyekkel kell szembesülniük, ám az unió illetékes szervezete segíti a magyar hivatal munkáját - mondta Szeitzné Szabó Mária, hozzátéve: a magyar élelmiszerbiztonsági helyzet nem rossz, európai színvonalú.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója szerint a legnagyobb probléma az illegális élelmiszer-előállítás: egyetlen ember felelőtlensége globális veszélyeztetettséget jelenthet.

A legutóbbi példa erre az étolajügy, amivel kapcsolatban Szeitzné Szabó Mária közölte: ijesztő, hogy valakinek a nyereségvágya miatt egy egész kontinens élelmiszerellátása, egészsége veszélybe kerülhet.

Feketén

A boltok polcain található húsipari termékek 35-40 százaléka a feketegazdaságból származik, vagyis Magyarországon akár egymillió sertést vágnak le szabálytalanul - mondta az InfoRádiónak az országos főállatorvos. Süth Miklós hozzátette: mikrobiológiai szempontból a hústermékeknek kevesebb mint egy százaléka kifogásolható.

Az élelmiszerellenőrző hatóság nem tud nyomozati tevékenységet végezni, ezért az illegálisan működő húsfeldolgozók vagy az élelmiszerhamisítási ügyek felderítéséhez mindenképpen szükségük van a rendőrség segítségére - hangsúlyozta az országos főállatorvos.

Süth Miklós hozzáfűzte: az ellenőrzések fókuszában nyáron a hűtést igénylő termékek, jégkrémek, üdítők, ásványvizek állnak majd.

Hanganyag: Torda Júlia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szeitzné Szabó Mária
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Süth Miklós
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást