Nem kötnek szerződést a dolgozók, veszélyben az egri kórház működése

Infostart
2008. május 21. 10:57
Az egri Markoth Ferenc kórház 860 dolgozója már biztosan nem írja alá a szerződést a Hospinvest Zrt.-vel, a kórház új üzemeltetőjével - értesült az InfoRádió. Ez azt jelenti, hogy alig 200-an maradnának a kórház alkalmazásában. Ilyen feltételekkel az üzemeltető cég nem kaphatja meg a működési engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól.

Jelenleg 1070 aktív dolgozója van a Heves megyei Markoth Ferenc kórháznak, a gyed-en, gyes-en és táppénzen lévőkkel együtt összesen mintegy 1300-an dolgoznak az intézményben. Az InfoRádió úgy értesült: közülük 860-an biztosan nem írják alá a hétfőn kézhez kapott szerződést a Hospinvest Zrt-vel. Õk már korábban közös ügyvédhez fordultak.

A megyei testület februárban döntött arról, hogy a következő 20 évben a Hospinvest Zrt. működtetheti a Heves megyei kórházat. Az erről szóló szerződést rendkívüli ülésén hagyta jóvá a megyei közgyűlés. A határozati javaslatot a testület 20 szocialista tagja, illetve egy független képviselő támogatta, a 19 tagú Fidesz-frakció nemmel szavazott.

A Heves Megyei Közgyűlés tavaly novemberben írt ki pályázatot a Markhot Ferenc Kórház vagyonkezelésére és működtetésére, majd a két pályázó, a Debreceni Egyetem és a Hospinvest Zrt. közül az utóbbit nyilvánította győztesnek. A döntés ellen a kórház dolgozói és több civil szervezet is tiltakozott, és mindkét testületi ülésen botrányos jelenetek játszódtak le.

A főorvosok pénteken, a többi dolgozó hétfőn kapta kézhez a Hospinvest Zrt. szerződését. Az ajánlaton nem a Zrt. neve szerepel, hanem egy a cég által alapított kft-jé. A dolgozók kikérték az adatokat a cégbíróságról, amely szerint a szerződést jegyző Agria Kórház Kft-t májusban hozták létre, 500 ezer forintos törzstőkével, egy magánlakásba bejelentve. A dolgozók attól tartanak, hogy a kft. mögött nincs megfelelő háttér.

Rosszak a feltételek

Emellett a szerződések - a dolgozók szerint - rossz feltételeket kínálnak. Az InfoRádió úgy tudja: a kórház munkatársai eddig - beosztástól függően - a garantált fizetésen felül havi 4 és 100 ezer forint közti illetményt kaptak. Erről a szerződésekben nem esik szó, mindenki számára a korábbi alapbérét kínálták fel.

A dolgozók - információink szerint - sérelmezik, hogy a szerződésben nincsenek benne a közalkalmazotti törvény fontos elemei, holott a cég korábban ígéretet tette arra, hogy ezeket 2 évig biztosan megtartja. A kiküldött javaslatokban nem szerepel a munkarend, a szabadságolás rendje, nem esik szó a 13. havi juttatásról és az utazási hozzájárulásokról sem.

A dolgozóknak 15 napon belül kell hivatalosan dönteniük arról, hogy aláírják-e a szerződéseket. Az érintettek holnap nagygyűlésen beszélik meg a lehetőségeiket.

Mi lesz a betegekkel?

A teljes vagyonátadás július 1-én lesz. A kórház csak akkor kap működési engedélyt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól, ha teljesíti a minimális feltételeket. Mintegy 200 dolgozóval pedig ez lehetetlen.

Ekkor a Hospinvestnek a megyével kötött szerződése szerint kétszer 120 nap áll a rendelkezésére, hogy pótolja az engedélyhez szükséges létszámot, és megteremtse a szükséges feltételeket. Azt nem tudni, hogy ez idő alatt a betegekkel mi lesz. Ha a 240 nap után sem felel meg a kórház az elvárásoknak, az intézmény üzemeltetése visszakerül a megyei önkormányzathoz.

A kórház 19 főorvosa közül 16 nem írja alá a szerződést, képviselőik hétfőn találkoznak az egészségügyi miniszterrel.

Habis László, Eger polgármestere korábban ezért a közbeszerzési tanácshoz fordult, mivel szerinte törvénytelen volt a pályázatkiírása és a döntési eljárás is. A dolgozók képviselői holnap reggel mennek a közigazgatási hivatal vezetőjéhez, hogy a beadvánnyal sorsáról felvilágosítást kapjanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást