Magyarország jövő januárban beléphet az amerikai vízummentességi programba

Infostart
2008. május 21. 05:15
Megállapodást írt alá a magyar kabinet és az amerikai kormányzat az ismert vagy feltételezett terroristák kiszűrésére szolgáló információk cseréjéről. A megegyezés értelmében Magyarország 2009. január végére beléphet az amerikai vízummentességi programba.

A Bush-adminisztráció végére vízummentességet kaphatnak az Amerikai Egyesült Államokba utazó magyar állampolgárok - mondta April H. Foley, az USA magyarországi nagykövete azt követően, hogy Szilvássy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterrel aláírták az ismert, vagy feltételezett terroristák kiszűrésére szolgáló információk cseréjéről szóló egyezményt.

A nagykövet kiemelte: amennyiben az elutasított vízumkérelmek aránya szeptember 30-ig tíz százalék alá csökken, Magyarország bekapcsolódhat az amerikai vízummentesség programba.

April H. Foley hangsúlyozta: az a cél, hogy az összes támogató egyezményt tető alá hozzák, és a kritériumokat megvizsgálják szeptember végéig, és miután októberben összesítik az adatokat, Magyarország tagja lehet a vízummentesség programnak, még a Bush adminisztráció idején, 2009. január 20-ig.

A nagykövet hozzátette: a következő hónapokban az amerikai belbiztonsági minisztérium számítógépes rendszert helyez üzembe Magyarországon.

Szilvássy György, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter elmondta, a megállapodás értelmében olyan adatokat adhat ki Magyarország, ami nem lép túl a nemzetbiztonsági és a személyes adatokról szóló törvényeken.

Magyarország az egyezmény aláírásával a vízummentesség minden formai követelményét teljesítette, már csak a parlamentnek kell elfogadni a mentességről szóló törvényt - tette hozzá. A miniszter úgy véli, ennek nem lesz akadálya, a vízummentesség kérdése megkapja a kellő támogatást.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást