Kevesebb a bűncselekmény, de nagy a rendőrhiány a fővárosban

Infostart
2008. május 20. 17:03
Tíz év óta a legkevesebb bűncselekményt követték el tavaly Budapesten - tájékoztatta a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságát a budapesti rendőrfőkapitány. Tóth Gábor elmondta: 2007-ben kevesebb emberölés, vagyon elleni bűncselekmény és autólopás történt, továbbra is kevés viszont a rendőr, a főkapitány szerint ugyanis a Határőrségtől kevesebb ember jött, mint várták.

Tavaly is folytatódott a bűncselekmények számának korábbi években megszokott csökkenése, 2007-ben kevesebb mint százezer bűncselekmény történt a fővárosban.

Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány a parlament rendészeti bizottsága előtt azt mondta, az elmúlt tíz év legjobb mutatóit produkálta a főváros.

Kifejtette, hogy csökkent a vagyonelleni bűncselekmények száma, ami azért meghatározó, mert az összes bűncselekmény 67 százalékát teszik ki. A gépjárműlopások is tovább csökkentek az elmúlt 12 év adatait tekintve: 4400 autót loptak el tavaly, 6300-zal kevesebbet, mint 12 évvel ezelőtt - tette hozzá Tóth Gábor.

Az elmúlt évben felére csökkent az emberölések száma, ezeknek pedig nagy részét, 91 százalékát felderítette a BRFK. Kevesebb zseblopást is regisztráltak, 3300-at, de Bécsben állítólag tízszer ilyen gyakori a zsebtolvajlás.

Minimálisan emelkedett a közúti balesetek, a rablások és a fiatalkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. A balesetek közül 2007-ben kevesebb végződött súlyos sérüléssel, vagy halállal.

Tóth Gábor szerint nagyon nagy a látencia a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeknél, ezért a főkapitány azt mondta, "annyi ilyen bűncselekmény van Magyarországon, amennyit találunk".

A rendőrfőkapitány szerint továbbra is rendőrhiány van Budapesten. Bár a Határőrség és a rendőrség január elsejei integrációja következtében 308 határőr került a BRFK-hoz, ennek majdnem kétszeresét várták, ezzel szemben több mint 800-an elhagyták a budapesti rendőrséget - felük nyugdíjba ment -, így jelenleg 8721 rendőr dolgozik a BRFK kötelékein belül.

Tóth Gábor hangsúlyozta: tavaly 13 ezer rendezvényt biztosítottak budapesti rendőrök, ez 700 ezer munkaórát, azaz egy közepes nagyságú megye minden dolgozójának teljes napi munkaidejét jelentette.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást