Véget érhet a színesfémtolvajok aranykora

InfoRádió / MTI
2008. május 15. 14:58
A tervek szerint tavasszal már tárgyalhat az Országgyűlés a színesfémlopások megakadályozásáról szóló törvényjavaslatról, ősszel pedig elfogadhatják a jogszabályt - mondta Kondorosi Ferenc kormánybiztos az illegális színesfém-kereskedelemről tartott fővárosi konferencián.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége által szervezett tanácskozás sajtótájékoztatóján az Új rend és Szabadság program kormánybiztosa azt mondta: a színesfém-kereskedelemmel kapcsolatos visszaélések, bűncselekmények veszélyeztetik az emberi életet, a testi épséget, a kulturális örökséget, ezek pedig olyan alkotmányos értékek, amelyek védelme érdekében a szokásosnál szigorúbb szabályozás alkotható. Ebben egyetértettek a konferencia résztvevői, a pártok és a szakmai szervezetek képviselői - tette hozzá.

A javaslat szerint a jövőben csak üzletben lehet színesfémmel kereskedni, a működéshez pedig biztosítékot kell letenni. Az üzletek engedélyezését és ellenőrzését a vám- és pénzügyőrség végezné.

A javaslatban tíznapos tárolási kötelezettséget is előírnának a kereskedőknek, addig nem lehetne feldolgozni, beolvasztani a hulladékot. Erről - mint a kormánybiztos elmondta - vita volt a felszólalók között, mert a szakmai szervezetek nem értettek egyet a javaslattal.

Azt is javasolják, hogy hatósági engedélyre legyen szükség a különböző szakrális vagy nemzeti kulturális örökséghez tartozó tárgyak - például köztéri szobrok, domborművek - beolvasztásához, illetve ezekre egyedi azonosítót akarnak felszerelni, amely csak magas főfokon semmisülne meg.

Fontos a bűnmegelőzés

Kondorosi Ferenc kitért arra, hogy meg kell vizsgálni a büntetőjogi szankciók szigorítását is. A kormánybiztos kiemelte: nagyon fontos a bűnmegelőzés, például az okozott kár bemutatása a lakosságnak.

Körülbelül 20 ezren foglalkoznak színesfém-kereskedelemmel; a színesfémlopással okozott közvetlen anyagi kár becslések szerint 3-4 milliárd forint évente, a lopás miatti szolgáltatás-kieséssel számított tényleges kár megközelíti a 10 milliárd forintot.

A kormánybiztos felhívta a figyelmet arra, hogy bár várhatóan ősszel fogadják el a törvényjavaslatot, de már most érezhető annak hatása: visszatartó ereje van annak, ha látják a bűnözők, hogy a hatóság foglalkozik a témával.

Tiszta helyzetet teremtenének

Múzs Elek, a vám- és pénzügyőrség parancsnokhelyettese arról szólt: a színesfém-kereskedelmi piacon a kereslet a domináns, ennek folyamatos és korrekt ellenőrzése lenne a feladatuk. Ha átlátható rendszer, betartható törvény születik, akkor rövid időn belül tisztává lehet tenni a színesfém-kereskedelmet - vélekedett a vezérőrnagy.

Horváth Ferenc, a Hulladékhasznosítók Országos Egyesületének szakosztályvezetője leszögezte: a jogszabály-változtatási javaslatok többségével egyetértenek, szerintük is fontos egy betartható, ellenőrizhető jogszabály megalkotása, ami gátat szab a köztéri lopásoknak és kiszűri az illegális átvevőhelyeket.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást