További bombák lehetnek a mélyben Lágymányoson

Infostart
2008. május 15. 15:18
Rétegenként kell átvizsgálni a talajt a lágymányosi építkezés területén, ezért fordulhatott elő, hogy szerdán és csütörtökön is újabb robbanószerkezet került elő a földből - mondta az InfoRádiónak a terület ellenőrzését végző Arco Safe vagyonvédelmi cég elnök-vezérigazgatója. Egei Ferenc hozzátette: lehetséges, hogy újabb bombákat találnak az építkezés során.

Összetétele miatt az ellenőrző műszerek csak egy méteres mélységig képesek átvizsgálni a talajt, ezért az építkezés során rétegenként kell ellenőrizni, hogy vannak-e robbanószerkezetek a mélyben - mondta az InfoRádiónak az Arco Safe vagyonvédelmi cég elnök-vezérigazgatója.

Egei Ferenc közölte: a II. világháború idején a mai Infopark területén még egy tó volt, amelyet később kohósalakkal töltötték fel, így a műszerek folyamatosan fémet jeleznek; ezért kell újra és újra átvizsgálni a talajt, ahogy a munkagépek lefelé ásnak.

Lehetséges, hogy újabb bombákat, robbanószerkezeteket találnak a terület átvizsgálása során, hiszen a II. világháború során a Déli összekötő vasúti hidat és a Ferencvárosi pályaudvart is bombázták, gyakoriak voltak a légitámadások - magyarázta az Arco Safe vagyonvédelmi cég elnök-vezérigazgatója

A föld alól előkerülő bombák nagyon veszélyesek, hiszen az elmúlt több mint hatvan év alatt a bennük lévő robbanóanyag kikristályosodott, így bármilyen kis ütés hatására felrobbanhatnak. A szerkezetek hatóereje hatalmas: a csütörtökön talált, egytonnás amerikai légibomba miatt néhány épületet a pesti oldalon is ki kellett üríteni - mondta Egei Ferenc.

Az Infopark területén további néhány hétig folynak majd a földmunkák, addig lehetséges, hogy előkerülnek még bombák a talajból - fűzte hozzá az Arco Safe elnök-vezérigazgatója.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást